Tjugotalet uppländska platser lämpar sig för vindkraft
Det blåser bra i Uppland, särskilt i Östhammar, Tierp och Älvkarleby. Länsstyrelsen har granskat nya vindmätningar från Uppsala universitet och kommit fram till att det finns ett tjugotal områden som kan vara lämpliga för storskaliga vindkraftverk.
— Det här är baserat på nya vindmätningar från Uppsala universitet, och det har dykt upp flera intressanta områden där det skulle kunna vara lönsamt med vindkraft. Men vi tycker naturligtvis att vissa områden är värdefulla och bör skyddas, säger Mats Hellberg.
Enligt utredningen är 30 procent av de utpekade platserna värdefulla för landskapsbilden, men resultatet från vindmätningarna visar ändå att regeringens länsmål för vindkraftsproduktion kan uppfyllas med råge.
— Det skulle räcka med att använda ungefär tio procent av de utpekade landområdena. Kontentan är att det finns mycket att planera för i kommunerna.
Mats Hellberg påpekar att det också finns politiska värderingar som kommer in i bilden.
— Man är i Östhammar väldigt allergisk mot vindkraft efter de jätteprojekt som planerades där för ett par år sedan.
I just Östhammars kommun finns flest områden som lämpar sig för storskaliga vindkraftsparker, följt av Älvkarleby och Tierp. Men länsstyrelsen konstaterar i sin utredning att det också finns många konfliktområden som gör vindkraftetableringar direkt olämpliga. Både på Gräsö, Söderön och området söder och väster om Öregrund finns stora områden där kultur- och naturvärden anses stå i direkt konflikt med en vindkraftsetablering. Samma sak gäller Hargs bruk och stora delar av Hållnäshalvön i Tierps kommun. Höga kultur- och naturvärden finns också vid Dalälven och vid Mälaren.
— Men det finns ändå 18 sammanhängande områden i länet med låg konfliktgrad och det är inte dåligt, säger Mats Hellberg och betonar att det är kommunerna som har planmonopolet och bestämmer om översikts- och detaljplaner för vindkraft.
Tillståndsprövningen är reglerad i miljöbalken, och innebär att kommunen kan säga ja eller nej till vindkraftverk upp till en viss produktionsnivå. Därefter kommer länsstyrelsen och miljödomstolen in i bilden.
— Det här är ett planeringsunderlag som kan underlätta initiativ från verksamhetsutövare, där man tar hänsyn till både natur- och kulturvärden och enskilda intressen, säger Mats Hellberg.
Fördelarna med vindkraft på land är främst ekonomiska.
— Det är naturligtvis billigare att bygga vindkraftverk på land än ute till havs, genom att man kan utnyttja befintliga skogsvägnät och inte behöver skada marken mer än nödvändigt. Många av de utpekade områdena ligger i skogen, säger Mats Hellberg.
Nackdelarna med vindkraft på land är framför allt att snurrorna kan uppfattas som fula och störande. Områden med bostäder inom 500 meters avstånd har strukits i länsstyrelsens planeringsunderlag.
— De större vindkraftverken i dag är tystare än de gamla. Men visst, bor man nära märks de så klart.
Materialet inklusive remissvaren från kommunerna har bearbetats av länsstyrelsen och ska sändas till regeringen och kommunerna som planeringsunderlag. Men därmed är det inte sagt att det blir 18 vindkraftsparker i länet, påpekar Mats Hellberg.
— Det är osannolikt. Skulle man bygga i sådan omfattning skulle vi bli självförsörjande i länet. Det var vi inte medvetna om tidigare, men vi får väl tro vindmätningarna.
UNT-FAKTA
Riksdagen beslutade för fyra år sedan om ett nationellt mål för vindkraft i landet, på 10 TWh till år 2015. Regeringen anser att målet bör höjas till 17 TWh till år 2017 och länsstyrelserna har fått i uppdrag att ta fram områden för vindkraft som kan bidra till att uppfylla de nationella målen.
För Uppsala län innebär det att områden för 230 GWh måste tas fram, och de största utbyggnadsmöjligheterna finns i skogen vid kustområdet.
Med storskalig vindkraft avses i länsstyrelsens studie en gruppstation av vindkraftverk med en uteffekt på minst 10 MW. Det motsvaras av cirka fem vindkraftverk med en tornhöjd på 80 meter och en total höjd på 135 meter, inklusive rotorblad.
Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!