Tips på restauranger i Uppland

Restaurangmat. Turister, campinggäster och badfolk från Klackskär och Krutudden ger bråda tider för paret Linda och Erik Wu som driver restaurang Kina-Thai i Östhammar.

Foto:

Östhammar2008-06-19 15:13
Försommarvärmen är tryckande, någon havsbris märks inte när UNT
besöker sommarrestaurangen mittemot båtklubben ÖSS område nere vid sjön. Kinesisk skvalmusik strömmar ur högtalarna vid den stora u teserveringen vid Kina-Thai. Två personer sitter i ett hörn och äter. Annars är det helt öde.
Ingen syns till inne i restaurangen heller. "Ring försiktigt på klockan", står det vid bardisken. Efter en liten stund kommer Linda Wu från köket och tar emot. Strax sitter vi i skuggan på uteserveringen vid ett bord med rutig duk. Kaffet är sockrat.
Erik och Linda Wu är gifta och har fyra barn, den äldsta dottern är sju år. De har drivit Kina-Thai varje sommar sedan år 2004.

På vinterhalvåret gör de ingenting. Det är svårt att hitta jobb och därför försöker de klara sig på de inkomster som de får in under sommarhalvåret. Kanske, om det blir en bra sommar på restaurangen, att de har råd att resa till Kina och hälsa på släktingar i vinter. Sedan år 2002 har familjen bara besökt Kina en gång.
- Vi har fyra barn, det är en stor familj att försörja, säger Linda Wu.
I år öppnade de redan i slutet av mars. Östhammarsborna är de främsta gästerna på våren och hösten, medan campinggäster och turister dominerar på sommaren, då Kina-Thai går som allra bäst.
- Då har vi mellan femtio och hundra gäster varje kväll, säger Linda Wu.
- Vi jobbar upp till fjorton timmar varje dag på sommaren, säger Erik Wu vars svärmor tar hand om de fyra barnen när han och Linda jobbar.

Arbetsdagen börjar med städning och förberedelser i köket. Grönsaker ska skäras upp, spett ska göras i ordning och kött ska läggas i marinad. Menyn består av ett stort antal kinesiska och thailändska rätter. En del gäster har svårt för den kryddstarka asiatiska maten, och därför serveras också en del svensk husmanskost och filérätter med bearnaisesås.
Bäst går nog kyckling med grön curry och kokosmjölk, eller friterade jätteräkor med sötsur sås, funderar Erik Wu och går igenom menyn. Både Linda och Erik Wu saknar dock "riktig" kinesisk mat.
Utbudet av råvaror är begränsat, även om man råkar ha en Kinarestaurang. Det är svårt att få tag på färska asiatiska kryddor och grönsaker förklarar de engagerat.
- Färska bambuskott går inte att jämföra med bambuskott på burk. Det är en helt annan smak och konsistens, säger Linda Wu.
Dessutom skiljer sig själva tillagningen.
- Både fisk och kött tillagas och serveras med ben i Kina. Det ger maten mycket mer smak, som förs över från benen till köttet. Dessutom är det mer nyttigt, säger Linda Wu och tillägger att i Sverige vill folk helst inte ha några som helst ben i maten.

Vi lämnar uteserveringen och går in i köket. På en sekund är Linda och Erik i gång med matlagningen. Grönsaker plockas fram, gasspisen slås på, rikligt med olja hälls i en panna, kryddor och marinerade jätteräkor ploppar ned i stekpannan så att det fräser och slår upp lågor. Fem minuter senare är rätten klar. Och tur är väl det, för nu börjar det bli lunchtid och ett tiotal gäster har dykt upp vid restaurangen. Högsäsongen är snart här.
"Både fisk och kött tillagas och serveras med ben i Kina. Det -

5 andra restauranger i Uppland

BÅTHUSET KROG & BAR
Sigtuna hamn
Avstånd till Uppsala: 3,3 mil
Prisnivå: Förrätter 90-175 kronor, varmrätter 200-300 kronor, desserter 70- 100 kronor.
Inriktning på maten: Ny meny varje dag, en hel del klassiska rätter som wallenbergare, mycket fiskrätter, säsongsbetonat.
Vegetariskt: Ja.
Övrigt: Liten flytande kvarterskrog, tillhör gruppen "Ett bra ställe" enligt White guide.

GYSINGE WÄRDSHUS
Gysinge
Avstånd till Uppsala: 7,0 mil.
Prisnivå: Förrätter 90-180 kronor, varmrätter 100-220 kronor, desserter 75-90 kronor.
Inriktning på maten: Mycket fisk, men även en del kötträtter.
Vegetariskt: Ja.
Övrigt: Mycket fint läge vid Nedre Dalälven.

KÖKET GRILL&KAFÉ
Öregrunds hamn
Avstånd till Uppsala: 9,0 mil.
Prisnivå: Förrätter 40-70 kr, varm-rätter 140-200 kr, desserter 70-75 kr
Inriktning på maten: Mycket grillat, säsongsbetonat, även buffébord med varma och kalla smårätter.
Vegetariskt: Sallad på menyn.
Övrigt: Familjevänligt. Chokladkaféets krämiga chokladkaka, med apelsingrädde och hallonsås, är värd att prova.

ÖSTERVÅLA GÄSTGIVAREGÅRD
Östervåla
Avstånd till Uppsala: 5,0 mil
Prisnivå: Förrätter 50-100 kr, varmrätter 80- 300 kr, desserter 50-100 kr
Inriktning på maten: Över sommaren främst svensk husmanskost i finare tappning.
Vegetariskt: Ja.
Övrigt: Åtta matsalar finns i det
restaurerade huset från början av 1800-talet. Anrik miljö med handmålade tapeter och möbler som representerar olika stilar och epoker. Byggnadsminnesmärkt.

RESTAURANG LAXÖN
Älvkarleby
Avstånd till Uppsala: 8,7 mil.
Prisnivå: Förrätter 70-90 kr, varmrätter 165-210 kr, desserter 70-85 kr.
Inriktning på maten: Främst fisk, rökt lax samt skinka kommer från rökeri i Skärplinge.
Vegetariskt: Ej på menyn, men går att ordna.
Övrigt: Utsikt mot Kungsådran.
Öppnar midsommardagen. Hela Laxön präglas av dess militärhistoria, som står att läsa om på skyltar.

RESTAURANG KINA-THAI
Var: Östhammar
Avstånd till Uppsala: 7,3 mil
Prisnivå: Förrätter 35-55 kr, varmrätter 95-160 kr, desserter 35-55 kr.
Inriktning på maten: Främst thaimat och kinamat, men även klassiska rätter.
Vegetariskt: Ja
Övrigt: Familjevänligt, gott om uteplatser och nära till badplats på Krutudden. Minigolfbana om hörnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om