Tillväxt väntar i Östhammar
Ett slutförvar i Forsmark betyder mycket för Östhammars kommun. Slutförvaret ger nya arbetstillfällen, fler invånare, fler och bredare program för teknisk utbildning, nya bostadsområden och en utökad kommunal service i form av bland annat barnomsorg.
Men både kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C), och arbetsförmedlingens chef i Östhammars kommun, Erland Fischer, vill helst vänta med att lägga i några högre växlar av vilka effekter slutförvaret kan ge tills regeringen avgjort frågan om Forsmark verkligen väljs som platsen för slutförvaret.
- Resan dit är lång. En ansökan om att bygga slutförvaret blir färdig att lämnas in till regeringen först om cirka om ett år. Efter det ska den granskas enligt både kärntekniklagen och miljöbalken, det tar sin tid innan spaden sätts i jorden, uttrycker båda.
Erland Fischer ser tre olika stora faser av vad slutförvaret ger för sysselsättning.
- Något av det första som händer är att nya bostäder skapas åt dem som bygger slutförvaret. Byggbranschen får det första uppsvinget, men det är omöjligt att veta hur många som får sysselsättning. Det vi vet är att slutförvaret kräver en arbetskraft av omkring 500 personer under en byggtid av cirka åtta, nio år, många av deras respektive flyttar med, så det behövs både nya bostäder, barnomsorg och service, säger Erland Fischer.
Nya bostäder och ny service betyder att Östhammars kommun behöver detaljplanera områden för dessa syften. Jacob Spangenberg säger att kommunen redan nu fått fart på nya planerade bostadsområden över hela kommunen som torde täcka en stor del av den väntande efterfrågan på bostäder. Några av dessa planer har fullmäktige redan godkänt.
- Med eller utan slutförvar hade vi tagit fram dessa planer ändå. I Östhammars tätort har vi Kvistagran, Källörsområdet och sjukhusområdet. I Sandika, Öregrund, Österbybruk. Gimo och Alunda har vi mycket på gång. En tredjedel av kommunens befolkning bor på landsbygden, vi är öppna för att folk kan bygga i glesbygd också, säger Jacob Spangenberg.
Nästa sysselsättningsfas inträffar då själva slutförvaret ska byggas.
- Bergarbetare har olika specialkompetens. Det handlar om el- och teleingenjörer, borrning, sprängning och stöttning av tunnlar. Det behövs många bergarbetare, men i dagsläget kan jag inte svara på exakt hur många, säger Erland Fischer.
Den tredje och sista sysselsättningsfasen är cirka från år 2022 då slutförvaret är färdigt att tas i drift. Då ska omkring 250 personer tillsvidareanställas för drift och underhåll.
- Vi kan långt ifrån rekrytera folk från den egna kommunen. Inför både byggtiden och drifttiden utgår jag från att arbetsförmedlingen och kommunens skolväsende breddar och utvecklar sina utbildningsprogram så att vi får fram den arbetskraft som behövs. Det handlar bland annat om industriteknisk utbildning, säger Erland Fischer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!