Tillsynskontroller hanns inte med
Miljökontoret i Östhammar misslyckades med att genomföra det antal tillsynskontroller som planerades i fjol. Men det innebär knappast någon ökad risk för matsnusk och smittspridning vid restauranger och matbutiker, enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Bertil Alm (C).
Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Bertil Alm (C) säger att det främsta skälet till att inspektionsarbetet blivit eftersatt är att miljökontoret inte haft fulltalig bemanning.
- En ny miljöinspektör anställdes visserligen, men hon kunde av olyckliga omständigheter inte tillträda tjänsten i höstas, säger Bertil Alm.
När det stod klart att personen inte skulle kunna påbörja arbetet valde hon enligt Bertil Alm att avstå tjänsten, som så småningom utlystes igen.
- Det har varit några turer. Men förhoppningsvis är det klart med en ny inspektör nu i dagarna.
Varför har det tagit så lång tid?
- Jag har ingen bra förklaring. Ibland tar det lite längre tid med en rekrytering.
Bertil Alm sägertill UNT att det inte borde innebära någon ökad risk för miljö- och hälsoskyddet på restauranger och livsmedelsbutiker att tillsynen inte kunnat genomföras som planerat i kommunen.
- Man ska inte uppfatta det här som att vi inte har någon kontroll. Mycket på livsmedelsområdet bygger dessutom på egenkontroll, vilket betyder att det finns ett stort ansvar hos den som hanterar livsmedel också.
Miljökontoret har en riskbaserad taxa för livsmedelskontrollen som innebär tätare tillsyn för de restauranger och butiker där det finns större hälsorisker förenade med livsmedelshanteringen.
- Vi diskuterar även att införa samma riskbaserade taxa inom miljöskyddet.
Sedan ett år tillbaka gör miljökontoret inga djurskyddskontroller, det ansvaret har flyttats över till länsstyrelsen. Den tillsyn som miljökontoret gör inom lantbruket rör bland annat hanteringen av kemikalier, bekämpningsmedel och oljor. Enligt Bertil Alm är tillsynsbehovet alltid är större än tillgången på miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
- Oavsett hur man räknar finns det alltid mer inspektioner att göra än vi har tjänster till, säger Bertil Alm som betonar att man fortfarande har resurser att agera i händelse av att det inträffar något akut som rör livsmedelshantering och smittspridning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!