Tidigt stöd underlättar valet

Östhammars kommun tar nya grepp för att hjälpa eleverna i sina studie- och yrkesval. En ny arbetsplan för studie- och yrkesvägledning har utarbetats.

Eleverna Sawdah Sahini (tv) och Nathalie Gabrielsson har ganska bra koll på vilket gymnasieprogram de ska välja.

Eleverna Sawdah Sahini (tv) och Nathalie Gabrielsson har ganska bra koll på vilket gymnasieprogram de ska välja.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2014-11-03 15:02

– Tidigare var vägledningen inriktad på niorna. I den nya arbetsplanen tar vi ett större grepp, den sträcker sig från hela grundskolan till vuxenutbildningen. Att få eleverna medvetna om valmöjligheter, yrken och utbildningar går som en röd tråd genom hela studietiden, säger Vallonskolans studie- och yrkesvägledare Linnéa Hedman.

– Det är viktigt att börja förbereda och öka insikten om det här även bland de mindre barnen, helt enkelt för att ge dem ett bättre beslutsunderlag för sina framtida studie- och yrkesval.

Skoldagen är snart slut. Sawdah Sahibi och Nathalie Gabrielsson som båda bor i Gimo behöver inte stressa iväg för att passa någon buss. De står lutade mot en av Vallonskolans väggar, mot en färgglad väggmålning med glada barn och vägvisare som pekar ut riktningen mot Kunskap, Glädje och Framtidstro, något av det skolan vill ge eleverna.

Sawdah Sahibi och Nathalie Gabrielsson är två 15-åriga tjejer som går på Vallonskolan i Gimo. Om bara några månader gör de ett viktigt val för framtiden. De är då två av närmare 200 elever i årskurs nio i Östhammars kommun som ska välja gymnasieutbildning.

Drömmar och framtidstro? Vilka drömmar och vilken framtidstro har två unga tjejer som snart ska bestämma vad de vill göra de närmaste tre åren? Ett val som förhoppningsvis även leder vidare till studier på högskola och universitet.

– Min dröm är att flytta utomlands och bli musikalartist, eller redaktör på ett modemagasin. Jag vill skriva musik också. Jag älskar att sjunga och dansa, säger Nathalie Gabrielsson som vet vilket gymnasieprogram hon ska välja för att kunna förverkliga sin dröm; det estetiska programmet.

Sawdah Saibi har inte hittat sitt drömyrke än, men hon vet att hon vill ha ett arbete där hon hjälper och stöttar människor att må bättre och att utvecklas.

– När jag var liten ville jag bli jurist eller psykolog. Jag är intresserad av ämnen som filosofi, psykologi och beteendevetenskap. Därför funderar jag på att söka till samhällsvetenskapliga programmet, säger Sawdah.

Både Sawdah och Nathalie tycker att valet till gymnasiet är ett stort och viktigt beslut.

– Ja, det gäller ju att välja en gymnasieskola och ett program som man ska trivas med de tre närmaste åren. Och man vill inte att de åren ska vara bortkastade, utan leda till något bra, som högskoleutbildning, resonerar båda tjejerna som har gjort sina val med både hjärna och hjärta.

De har själva kommit fram till valet av gymnasieprogram, men har också fått stöd av Vallonskolans studie- och yrkesvägledare Linnéa Hedman.

Naturbruk? Teknik? Hantverk? Humanistiskt? Inom gymnasieskolan finns 18 nationella program. Av dessa är tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Det är som en djungel att söka gymnasieutbildning.

Vanliga sätt för skolorna att hjälpa eleverna komma fram till sitt studie- och yrkesval är just den personliga kontakten med studie- och yrkesvägledaren. Men vägledningen omfattar även studiebesök, informationsträffar, temadagar om studier, yrken och arbetsmarknad, besök på olika gymnasieskolor, företagskontakter och mycket annat. Att vägleda eleverna är något skolan arbetar med.

Ett viktigt mål med arbetsplanen är att ge eleverna ökade kunskaper om vilka alternativ som finns och vad de kan innebära.

– Det är meningen att arbetsplanen rustar våra elever för framtiden. Att rätt beslut växer fram. Det är viktigt att både jobba med att vidga elevernas perspektiv, att stärka deras självbild och självkänsla. För att eleverna ska lyckas måste vi se studie- och yrkesvägledningen som hela skolans ansvar, säger Åse Hedenmalm Enekvist, verksamhetschef för studie- och yrkesvägledarna i Östhammars kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!