Tidig semmelstart uppsving för Gimobutik
Fluffiga semlor med grädde och krämig mandelmassa säljer som smör i Sverige. Men numera börjar semmelfrossandet långt före fettisdagen.
Benno Pettersson på Mysinge jourlivs i Gimo spritsar grädde på semlorna som säljer som smör.
Foto: Sanna Casson
På Mysinge livs i Gimo står Benno Pettersson och vispar grädde i en stor bunke. Han har sålt semlor under alla de tio år som han har ägt den lilla affären, men de senaste tre åren har han börjat sätta ihop semlorna själv.
- De blir mycket godare på det sättet, säger han.
De släta bullarna köper han från Pågen och nu ligger de på bordet och väntar på att fyllas med vispgrädde och mandelmassa:
- Jag brukar använda en mandelmassa som är gjord på aprikoskärnor i stället för mandel. Den fyllningen blir mjukare än den traditionella mandelmassan och enligt min mening godare, säger han medan han breder ut krämen över bullarna.
Hundratals beställningar
Benno Pettersson får in flera hundra beställningar i veckan och varje år säljer den lilla livsmedelsbutiken i Gimo nästan 10 000 semlor. Sandviks anställda är några av storköparna.
Och semmelsuget verkar inte minska, i stället blir köparna allt fler.
- Det är roligt att det blivit så populärt med semlor, men egentligen är det lite konstigt. Så här efter nyår brukar ju människor prata om att börja nya liv och gå ned i vikt, säger Benno Pettersson.
Men från början var tanken att man skulle äta semlan eller fastlagsbullen under fastlagssöndagen, bullamåndagen och fettisdagen för att samla på sig fett inför fasteperioden. När den katolska fastan avskaffades i och med reformationen på 1500-talet fortsatte dock svenskarna att njuta av fastlagsbullarna.
I dag mumsar svenskarna i sig fyra till fem semlor per person och år.
Hemsida för semmelälskare
Numera finns en sida på nätet för alla semmelälskare i landet. Här kan du läsa om allt från semlans historia till hur du själv kan baka semlor. Sidan innehåller också en lista där privatpersoner tipsar om var man kan köpa Upplands och Sveriges smarrigaste semlor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!