Provtagningen är ett led i ett så kallat Leaderprojekt som ska undersöka förutsättningarna för att skapa flera bil och båtplatser.
– Det är trafikkaos här under somrarna och det måste till en förändring i infrastrukturen. Vi vill anlägga flytbryggor med upp mot femtio båtplatser och bygga en till parkering som rymmer upp mot femtio bilar, säger Ulf Engqvist, projektledare för styrgruppen som består av GSSI (Gräsö Södra Skärgårds Intresseförening), Östhammars kommun och Upplandsstiftelsen.
I onsdags genomfördes en fiskyngelprovtagning i havet på båda sidor av Äspskärsudden, för att kontrollera huruvida det är bra reproduktionsplatser för fisk. För att se var det lämpar sig bäst att anlägga flytbryggor behöver man undersöka sådant som strömförhållanden och fiskreproduktion.
Tomas Loreth och Johan Persson från Upplandsstiftelsen är sakkunniga i vattenvård och genomförde fiskyngelprovtagningen tillsammans med dykaren Gustav Johansson. Provtagningen går till så att man spränger ett område i vattnet på ungefär tio kvadratmeter där fisken slås ut. Därefter går dykaren ned mot botten för att undersöka bottenstruktur, växtlighet och fiskförekomst.
Sex stycken aborrar som är födda i år, så kallade årsyngel, var resultatet av den första sprängningen.
– Det visar att reproduktionen fungerade bra just här, men vi måste se till helheten. Ifall området i stort är en bra reproduktionslokal för fisk, det vill säga att fisken har bra förutsättningar för att växa upp i den här vattenmiljön, då är det inte så bra att anlägga en brygga här, säger Johan Persson från Upplandsstiftelsen.
Efter en andra sprängning hittades bara ett årsyngel, sju stycken mindre aborrar och en svart smörbult. De sakkunniga är inte förvånade över att antalet årsyngel är få i området.
– Det här är en exponerad kuststräcka med mycket vågor och har normalt inte så bra förutsättningar för fiskreproduktion, säger Tomas Loreth.
Nästa steg i förundersökningen är att undersöka markförhållandena inför att bygga en till parkering.
– Vi vill att det ska bli så lite miljöpåverkan som möjligt, därför försöker vi hitta rätt områden att bygga på, säger Kerstin Olsson, projektledare för styrgruppen.