Videon är inte längre tillgänglig
Den gamla brandstationen är från år 1974 och är både trång och dåligt anpassad till dagens krav på arbetsmiljö och mer varierad verksamhet. Skalet till den nya brandstationen är nu klart.
– Det kommer att bli mycket bättre lokaler för oss, vi är väldigt trångbodda i dag, sa Per Norlin som är styrkeledare vid brandstationen i Gimo.
Bland annat saknas separata omklädningsrum för kvinnor och män, och det finns bara en dusch. Nuvarande brandstation har också en dåligt anpassad lokal för teorilektioner och nödvändig övningsverksamhet.
– Det här kommer att bli en brandstation som är lätt att städa och att hålla välskött, sa Per Norlin.
Han hoppas att den nya brandstationen också ska göra det lättare att rekrytera nya deltidsbrandmän till rib-styrkorna (räddningspersonal i beredskap).
– Vi skulle behöva fyra personer till. I dag täcker vi upp för varandra för att alltid ha full styrka.
En hel del Gimobor hade gett sig ut i den bistra januarikylan för att delta vid taklagsfesten.
– Det verkar jättebra. Större och fräschare, sa Micaela Brandsjö som var på plats med sonen Ture, 3 år.
Ture Brandsjö hade planer på att bli rökdykare när han blir vuxen. Bland annat för att släcka bränder.
– Och för att fika.
Den här dagen bjöds på grillad korv vid brandstationen.
– Men man kan ju inte äta korv till mellanmål, förklarade Ture Brandsjö.
Kompisen Malva Björn hade en mössa med brandbilar. Hon skulle också bli brandman, precis som sin pappa. Hemma brukar hon åka ut på låtsaslarm.
– Men när jag blir stor ska jag åka i brandbilen bredvid min pappa.
14 miljoner kronor kostar den nya brandstationen, som ägs av Östhammars kommun och ska hyras ut till Uppsala brandförsvar.
– Vi har ordnat den här taklagsfesten för att uppmärksamma att det händer något, och att det sker en utveckling, inte avveckling, sa Malin Kingfeldt vid tekniska förvaltningen på Östhammars kommun.
Vad som ska hända med den nuvarande brandstationen som ägs av Östhammars kommun är oklart. Tidigare var planen att den skulle rivas. Men nu ska tekniska förvaltningen göra ett omtag.
– Det kan finnas annan verksamhet som vill utnyttja lokalerna, förutsatt att det fungerar för räddningstjänsten, sa Malin Kingfeldt.