Svartbyggen på Söderön ska utredas
Trots att Östhammars kommun är skyldiga att utreda anmälningar om svartbyggen har kommunen ännu inte startat utredningen om förre kommunalrådet Uno Janssons misstänkta svartbyggen på Söderön utanför Östhammar.
"Enligt detaljplanen får det väl inte finnas hus på strandremsan på fastigheten Björnäs 4:3 därför att området är klassat som parkmark för allmänheten?"
Nu har fyra år har gått sedan den första anmälan kom in. Kommunen har ännu inte gjort någon utredning.
Men efter UNT:s artikel i lördagens tidning högprioriterar byggnadsnämndens ordförande Gunilla Delwall (m), frågan. Redan när byggnadsnämndens arbetsutskott sammanträder på onsdag den här veckan gör hon Uno Janssons byggnader på det allmänna grönområde till en politisk fråga.
- Självklart måste det här utredas och detta snarast. Jag vet inte varför kommunen inte har gjort någonting under de här fyra åren. Jag tillträde själv posten som byggnadsnämndens ordförande i januari förra året.
- Helt klart måste våra rutiner bli bättre. I fortsättningen ska jag se till att jag får en kopia på varje anmälan som kommer in, vilket jag inte fått tidigare, säger hon.
Gunilla Delwall hade inte hört talas om Uno Janssons byggnader på parkmarken på fastigheten Björnäs 4:3 innan UNT berättade om det hela i lördagens tidning.
Bakgrunden är en här:
Strandremsan längs med fastigheten Björnäs 4:3 är i själva verket klassad som parkmark för allmänheten. Men trots detta finns nio olika typer av byggnader på parkmarken - på en sträcka av bara några hundra meter. På just den sträckan tillåter detaljplanen tre hus, därför att dessa hus fanns där innan planen upprättades på 1960-talet.
Hos byggnadsnämnden i Östhammars kommun finns varken bygglov eller ansökningar för bygglov för de aktuella byggnaderna.
Tillgängligheten för allmänheten att fritt ströva omkring på området begränsas tycker de privatpersoner som gjort anmälan.
UNT har varit i kontakt med flera personer som hyrt hus av Uno Jansson på det aktuella området.
- Innan det började dyka upp hus på parkmarken var det omöjligt att ens få bygga en glasveranda, säger en person.
- I mitten av 1990-talet började det helt oväntat byggas hus på strandremsan som klassas som parkområde för allmänheten, säger en annan.
Nu ska byggnadsnämnden försöka finna förklaringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!