Svårt med samverkan i länets krisberedskap enligt säkerhetschef

Vid länsstyrelsens konferensen om krisberedskap på Gimo herrgård i veckan riktades strålkastarljuset mot vårt samhälles sårbarhet när det gäller el- och teleförbindelser.

Östhammar2010-11-06 11:02

Säkerhetschefen Thord Eriksson från Svenska Kraftnät efterlyste mer samverkan med näringslivet i samhällets krishantering.

Konferensen, som ordnas årligen, pågick under torsdagen och fredagen.
– Det moderna samhället blir allt mer beroende av både el och tele. Det förutsätter att vi har säkra el- och teledistributörer, ja, hela samhället är starkt beroende av el och tele i dag, förklarade Stig Ekberg vid länsstyrelsen om varför konferensen fördjupade sig i just frågorna om el och tele.

När Thord Eriksson visade en bild på storbildsskärmen med 16 logotyper av bland andra privata företag och offentliga myndigheter bad han deltagare att diskutera med sin närmaste bordsgranne i 60 sekunder och rangordna dessa utifrån vilka som är mest viktiga att samverka i en krishantering. Polisen, ICA, Länsstyrelsen och regeringen var några av namnen på logotyperna.

Inslagen från näringslivet var i det närmaste obefintligt och med illustrationen ville Thord Eriksson visa att det är svårt med privat och offentlig samverkan i en organisation för krisberedskap.
– Det är viktigt att vi får med näringslivet i samhällets krishantering, sade han.
Estonias förlisning 1994, översvämningar, stormen Gudrun 2005, Tsunamikatastrofen 2004, mycket snö... Konferensen för krisberedskap i Gimo har tagit upp och lärt av erfarenheterna av många stora katastrofer.

Till konferensen kommer representanter från alla Uppsala läns landsting och kommuner som landstingsråd, kommunalråd, oppositionsråd, kommunchefer och andra verksamhetschefer. Konferensdeltagarna får information om krishantering, säkerhetsfrågor, beredskap och om hur information ska förmedlas till allmänheten i krissituationer.
– Uppslutningen av deltagare är fantastisk och vi har ett utmärkt tillfälle att diskutera vad vi kan göra bättre i en krissituation, sade landshövding Peter Egardt.

Christina Bohman från Länsstyrelsen talade om Länsstyrelsens samverkansgrupp CeSam som är till för att öka samverkan mellan berörda aktörer vid en katastrof. Länsstyrelsen i Uppsala län är sammankallande och svarar för samordning och planering av CeSams verksamhet. SOS Alarm, kommuner, räddningstjänsten, polisen, Radio Uppland, landstinget och många andra aktörer finns med i organisationen.
– Vi jobbar i tidsperspektiv före, under och efter en händelse, det är viktigt, sade Christina Bohman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om