Och för den som inte spelar hockey står än färre istimmar till buds. Trots att Marianne Wikström vänt och vridit på schemat lyckas hon inte hitta en tid när hon kan träna med sitt bonusbarnbarn Allina.
– Hon fick sina första skridskor av oss i julklapp. Men när vi kom till ishallen upptäckte vi att de enda möjligheterna att åka med henne var onsdagar och fredagar mellan klockan 16 och 17. Alla andra tider är avsedda för hockeyspel, säger Marianne Wikström.
Visserligen är även två helgtimmar avsatta för allmänhetens åkning utan klubba, men eftersom ingen vakt fanns på plats ven puckarna ändå över isen vid ishallsbesöket.
– Grabbarna struntar i att det är en liten flickas första skridskolektion. Allina vågade inte åka mer än tjugo minuter för hon var så rädd för alla smällarna, säger Marianne Wikström.
Hon anser att kommunen prioriterar de idrotter som är populära bland killar.
– Ja, det finns som sagt åktid på vardagarna, men vilka är det som kan åka skridskor på eftermiddagen? Inte är det småtjejerna som behöver hjälp av en vuxen i alla fall, för föräldrarna jobbar ju.
Hur mycket tid som allmänheten fått tilldelad i de olika ishallarna i länet varierar. I PEK-hallen i Skärplinge är det precis som i Östhammar enstaka timmar på vardagseftermiddagarna som gäller, plus en skridskoskola öppen för alla på söndagarna. I Vegahallen i Tierp erbjuds sex timmars åkning under vardagarna, med ytterligare mellan sex och tio timmar på helgerna, dock beroende på hur matchschemat ser ut.
I Enköpings ishall finns inget fast schema för allmänhetens åkning alls, men strötider erbjuds när lokalen är ledig. Gimos ishall erbjuder sex timmar allmän åkning per vecka, varav tre utan klubba. I Uppsala har allmänheten möjlighet att åka skridskor 12 allmänna timmar i veckan i ishallen i Gränby. Dessutom kan man åka skridskor på bandybanorna på Studenternas IP.
Peter Jansson, fritidschef i Östhammar, tycker att tidsfördelningen mellan föreningstimmar och allmän åkning är bra.
– Jag har inte upplevt att det har varit någon större efterfrågan på fler tider för allmänheten. Precis som i andra sporthallar är nästan all tid föreningsbokad. Dagtid utnyttjas ishallarna också till stor del av skolans verksamhet. Allmänhetens åkning är ett komplement till föreningstiden, säger han.
Däremot är det inte acceptabelt att de klubbfria åktimmarna för allmänheten ändå nyttjas av skridskoåkare med klubba.
– Det är en punkt som jag ska ta upp med mina verksamhetschefer när vi träffas den 12 januari. Vi måste titta på hur vi ska kontrollera att reglerna följs. Man ska inte behöva bli skrämd av puckar på klubbfri åkning, säger Peter Jansson.