Sedan årets början har 101 bilägare i Uppsala län riktat skadeståndsanspråk mot Trafikverket. I de flesta fallen rör det sig om stenskott. I några andra fall rör det sig om gropar eller hål i vägarna som orsakat skador på bilarna.
Bland kommunerna i länet sticker Östhammar ut. 40 procent av anmälningarna kommer här i från. Det är främst två vägavsnitt som utmärker sig. På sträckan mellan Gimo och Börstil på väg 288 har sjutton bilar fått stenskott. På väg 290 mellan Forsmark och Österbybruk har lika många bilar drabbats av stenskott. Fem anmälningar avser stenskott som inträffat på väg 76 mellan Skärplinge och Forsmark.
Men utsikterna för bilägare att få ersättning från Trafikverket är små. Det hör till ovanligheterna att myndigheten betalar ut pengar till bilägare som fått stenskott eller andra skador på sina bilar.
– Generellt sett har Trafikverket inget strikt ansvar. Vi gör en enskild bedömning i varje fall och utgår från bestämmelserna i skadeståndslagen. Bilägaren måste kunna visa att Trafikverket eller vår entreprenör har varit vårdslös, säger Lisa Eriksson, jurist på Trafikverket.
Det är ofta här det stannar. Bilägaren kan trots att det ligger löst grus på vägen eller trots att det bildats stora hål i vägen få till svar att det inte fanns något fel på vägen när Trafikverket eller en entreprenör senast besiktigade vägen. Enligt Trafikverket sker dessa besiktningar varje vecka. Trafikverkets beslut är inget myndighetsbeslut och kan därför inte överklagas till förvaltningsdomstol. Däremot kan en drabbad bilägare begära att Trafikverket omprövar sitt beslut. Nästa steg är en civilrättslig process där bilägaren stämmer Trafikverket.
Roger Ingvarsson bor i Masugnsskogen som ligger mellan Österbybruk och Forsmark. Han jobbar på SKB och åker dagligen på väg 290. När Trafikverket gjorde beläggningsarbeten på vägen förra sommaren lossnade massor av grus. Han fick flera stenskott och tvingades byta vindruta. Det dröjde inte många dagar innan den nya rutan också var förstörd.
– På den första rutan fick jag tre eller fyra stenskott, på den nya är jag nog uppe i fyra eller fem, säger Roger Ingvarsson.
Han vände sig till Trafikverket för att få ersättning för den förstörda vindrutan. Det gjorde han för över ett år sedan, men han har ännu inte fått något svar. Han har heller inte fått något besked om myndigheten tagit emot hans anmälan. Tidigare var det lättare att föra en dialog med Trafikverket. Då hade man en station i Östhammar. Nu sitter personalen i Eskilstuna. Roger Ingvarsson tycker att det är märkligt att Trafikverket nöjer sig med ett så dåligt utfört vägarbete. Nu har det mesta av det grus som lades ut förra året försvunnit. Han tycker att staten skulle sätta större press på entreprenörerna.
– Normalt sett släpper gruset under ett par månader efter att arbetet är avslutat. I det här fallet har grus släppt i över ett år. När man gör ett arbete så lämnar man en viss garanti, men här är det vi skattebetalare som får betala för skador som orsakas av dåligt vägunderhåll, säger han.