Svårt få elever att engagera sig
Allt färre elever vill eller orkar att ställa upp med sin elevmedverkan på Bruksgymnasiet i Gimo. Det handlar om att många elever undviker att jobba i elevrådet och som elevskyddsombud.
När det gäller elevskyddsombuden har bara fyra program av gymnasiets tolv elevskyddsombud. Elevrådets ordförande Linus Törneberg och skolans huvudskyddsombud, läraren Christer Burlin, hade helst sett att varje program på Bruksgymnasiet hade haft var sitt elevskyddsombud.
I en gymnasieskola har eleverna rätt att välja två elevskyddsombud för varje linje och två för varje specialkurs om minst ett år. Elevskyddsombuden deltar bland annat i skyddsverksamheten enligt arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen och Skolverket har särskilda föreskrifter som gäller just elevskyddsombuden.
- Det är inte bra att program som exempelvis fordon och industri där det finns riskfaktorer saknar elevskyddsombud, säger Christer Burlin.
Nu har Christer Burlin skrivit ett brev till utbildningsminister Jan Björklund. Brevet har skrivits under även av Bruksgymnasiets skolsköterska Lotte Borgström och Linus Törneberg.
- Vi vill utveckla och förbättra elevernas möjligheter till elevmedverkan. Vi tror att det här är en riksangelägenhet. Frågan vi tar upp med Jan Björklund gäller villkoren för elevers medverkan och inflytande i Sveriges gymnasieskolor i dag, säger Christer Burlin.
- Personalen har sina fackförbund som företräder dem, elevrådet kan liknas som elevernas fackliga organisation. Elevrådet är viktigt, eleverna kan säga till rådet om hur det är på hela skolan, elevrådet är ju till för eleverna och skolan vår arbetsplats. Elevrådet finns till för att vi ska trivas och göra skolgången mer givande, säger Linus Törneberg.
Men de tydliga tendenser som Bruksgymnasiet märker och säkert långt ifrån är ensamma om är att allt fler elever förklarar att tiden inte räcker till för aktiv elevmedverkan.
- Vi skulle önska att utbildningsministern låter Skolverket utreda hur det ser ut med elevdemokratin och elevmedverkan i landets gymnasieskolor och tänder på vårt förslag som går ut på att skapa en poänggivande nationell kurs för de elever som vill engagera sig i elevrådsarbetet och som skyddsombud, säger Christer Burlin.
I höst planerar Bruksgymnasiet att starta en sådan kurs lokalt.
- Kursen blir på skoltid och med tanke på att den ger poäng tror vi att eleverna ser ett värde i detta och att det blir lättare att få eleverna att jobba i elevrådet och som skyddsombud. Med större elevmedverkan får vi också mer att säga till om på skolan, säger Linus Törneberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!