Svårt bli av med toalettavfall längs Upplandskusten
I framtiden kan det bli förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i havet. Men möjligheterna till slamtömning i gästhamnarna är mycket små vid Upplandskusten. Grepen Marin i Öregrund kan bli först i Östhammars kommun med sugtömning i höst.
- Förutom att inventera hur många sugtömningsställen det finns ska vi titta på vilka möjligheter det finns att hitta toaletter på land i anslutning till öar och så, berättar Christer Bergström Transportstyrelsens båtlivssektion.
Mindre båtar saknar ofta helt toalett ombord. Andra har behållare som man bär iland medan åter andra har septiktankar som kan tömmas med slamsug. För den senare kategorin har dock tillgången på sugtömningsställen hittills varit begränsad. Enligt en uppskattning av Sjöfartsverket 2007 erbjöd bara 150-200 av landets 1 500-2 000 fritidsbåtshamnar slamtömning.
- Men jag har noterat att det kommer fler och fler, säger Christer Bergström.
Hans bedömning är att ett förbud kan komma först om några år, om det alls kommer.
- Om det finns andra lösningar på problemet så är det naturligtvis bara bra om vi slipper lagstifta.
Men lagstiftning kan vara nödvändigt för att fler gästhamnar ska satsa på slamtömning. Gästhamnen vid marinan i Grisslehamn har ännu inga sådana planer och menar att efterfrågan från båtgästernas sida är liten.
- Det är en förfrågan om året på de tusentals båtar som ligger här, säger arrendatorn Leif Svensson.
Inte heller vid hamnen inne i Öregrund finns något sugställe.
- Nej, tyvärr. Det är ingenting som kommunen har prioriterat även om jag gärna skulle vilja ha det. Vi vill ju vara rädda om havet, säger hamnvärden Björn Björebäck.
Han berättar att investeringen stoppats som en följd av kommunens dåliga ekonomi. Att Sverige ligger efter sina grannländer på det här området, Finland införde hårdare regler redan 2005, beklagar Björn Björebäck.
- Det är skitdåligt. Sverige som ska vara så bra på miljö är mycket sämre än både Åland och Finland. När folk ligger i gästhamnen går de på toaletten i hamnen men ligger de på svaj så förstår man ju var det hamnar.
Norrtälje gästhamn har dock slamsugning och hävdar att efterfrågan är stor.
- Båtgästerna vill inte tömma det i havet om de inte måste, säger Tina Adolfsson.
Och vid Grepen Marin i Öregrund hoppas delägaren Lennart Jansson komma i gång till hösten.
- Jag har förberett med sugslangar och hade hoppats att det skulle vara klart redan till den här säsongen men vi har inte riktigt hunnit ännu.
Han tycker det känns bra att kunna erbjuda båtägarna möjligheten.
- Jag tycker också att miljön är viktig och man måste göra det så lätt det bara går.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!