Svamputflykt med smörstekt belöning

Runt tjugo personer följde med ut i skogen för att leta, lukta och smaka på svamp i lördags när STF Norra Upplandskretsen ordnade en svamputflykt utanför Östhammar. Smörstekta trattkantareller hägrade för många som belöning.

Östhammar2005-09-19 00:00
Höstsolen lyste och värmde åtminstone lite grand, när det stövelklädda sällskapet klivit ur bilarna på en skogsväg nära Harg i lördags.
—Jag är ingen svampexpert. Men jag kan alla ätliga svampar som är värda att bry sig om, sade Annika Haglund som ledde utflykten.
Hon tog med gruppen till ett skogsområde öster om Harg, och det dröjde inte ens en minut förrän Sofia Nilsson hittat en ätlig svamp. Det var en karljohan, eller stensopp som den också heter.
—Mitt mål i dag är att hitta en karljohan, då är jag nöjd. Jag har aldrig ätit en stekt karljohansvamp, sade Christin Blackhammar från Östhammar när sällskapet gav sig djupare in i skogen.
Karljohan var det ont om. Men en eller annan blek taggsvamp, rynkad tofsskivling, blodriska, guldkremla eller rödgul trumpetsvamp hamnade i korgarna innan Annika Haglund pekade ut för gruppen vart de skulle gå om de ville hitta trattkantareller.

Svåra att se
—Men man måste ha ögonen med sig, trattkantareller kan vara svåra att se.
Det dröjde dock inte länge förrän korgarna började fyllas med brungula små svampar. En och annan giftig spindelskivling växte med trattkantarellerna på sina håll, men svamparna går lätt att skilja åt om man har med sig en svampbok.
—Vissa giftsvampar är ganska lätta att känna igen, sade Annika Haglund som också uppmanade alla att bryta en bit av hatten på svamparna som hittades.
—Det här är ett perfekt tillfälle att lukta, smaka och spotta ut om det handlar om en oätlig sort.
Tvååriga Ebba Gårdmark från Öregrund hittade en gråaktig svamp som hon visade för Annika Haglund.
— Det är en giftig flugsvamp. Om man bryter av den kan man känna att den luktar som rå, skalad potatis, sade Annika Haglund.
Ebba Gårdmark tog dock det säkra före det osäkra och kastade bort svampen.

Smör tar fram aromen
Efter svampjakten var det dags för belöningen. Folk hade med sig spritkök och efter att ha gått igenom vad som fanns i korgarna och skivat upp de ätliga svamparna var det dags att steka dem i smör.
—Smör tar fram aromen bättre, det är absolut godast, sade Annika Haglund som också tagit med lite salt och peppar för att framhäva smaken.
Svampplockning är precis som bärplockning något som främst tilltalar äldre generationer. Men Sofia Nilsson har ett tips till alla som vill få sina barn att gilla att vara ute i naturen.
—När vi var små brukade våra föräldrar alltid ha med sig spritkök ut i skogen, och pannkakssmet i petflaska. Vi plockade bär, mosade och blandade med socker så att vi hade vår egen sylt till pannkakorna. På det sättet var det alltid något positivt att gå i skogen.

FAKTA


Det finns ungefär 10 000 svamparter i skogen, varav över 100 är bra matsvampar. Långtifrån alla svampar bör alltså ätas, om man vill ha god och smakrik svamp. De flesta svampar som är riktigt giftiga är lätta att känna igen. Till dem hör vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting.
Läs mer: www.svampguiden.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!