Svalt intresse för deltidsbrandkåren
För att öka intresset för deltidsbrandkåren ordnades en prova-på-dag i helgen i Östhammar. Men uppslutningen var dålig. Endast två personer passade på att informera sig om vad det innebär att vara deltidsbrandman.
— Det är första gången vi ordnar en sådan här dag. Men vi kommer att ha fler prova pådagar för att visa upp vad vi håller på med, berättade brandmannen Mikael Jansson.
Att vara deltidare innebär att man har ett sjudagars jourpass var fjärde vecka.
— Man ska vara bra tränad, men det behöver inte vara överdrivet. Man ska klara vissa tester.
Ett visst intresse fanns dock under lördagen. Både Marie-Louise Andersson och Johan Lönnquist bestämde sig för att gå vidare till testerna som krävs.
— Jag klarade det inte förra gången, men den här gången ska det gå, tror Marie-Louise Andersson.
Även Johan Lönnquist tyckte att det verkade intressant.
— Jag har funderat på att bli brandman. Det verkar vara ett kul yrke.
Båda två fick pröva på en rökdykning på Räddningstjänstens övningsområde, vilket inte avskräckte någon av dem.
— Jag trodde att det skulle vara tyngre, sade Johan Lönnquist.
Att det blivit allt svårare att locka folk till deltidsbrandkåren tror ställföreträdande räddningschefen Stefan Lindgren har flera orsaker.
— Här i Östhammar beror det nog på att det finns få arbetstillfällen. Man måste ju både bo och arbeta här om ska bli deltidsbrandman. Sedan tror jag att ungdomar har andra intressen i dag. Förr stod ju folk i kö, säger han.
Men Räddningstjänsten har också hört att arbetsgivare satt sig på tvären mot deltidare, vilket Mikael Jansson tycker är märkligt.
— Den som är deltidsbrandman får en bra utbildning i både sjukvård och brandskydd. Det är ju bra för företagen. Dessutom har vi roligt, vi är som en stor familj.
Sammanlagt finns det runt 120 deltidsbrandmän i Norduppland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!