Studier på Grönland inför beslut om slutförvar

SKB ska på Grönland studera hur en ny istid kan påverka ett framtida slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammar eller Oskarshamns kommuner.

Här ska studierna ske.

Här ska studierna ske.

Foto: Grafik: Karl Åstrand

Östhammar2008-06-09 17:15
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) deltar i ett nytt projekt på Grönland i samarbete med amerikanska Nasa.
Målsättningen är alltså att lära sig mer om hur en framtida istid kan påverka ett förvar för använt kärnbränsle i Östhammar eller Oskarshamns kommuner.

Det talas mycket om att vi går mot varmare tider. Men i SKB:s långa perspektiv måste man ändå räkna med att både Forsmark och Laxemar kan drabbas av en framtida istid.
- Vi behöver analysera 100 000 år framåt i tiden och då kan vi inte utesluta inlandsis på båda platserna alldeles oavsett den globala uppvärmningen, säger Jens-Ove Näslund handläggare för klimatfrågor på SKB.
För att få en ökad förståelse av inlandsisen kommer SKB att genomföra ett projekt på Grönland under tre somrar framöver. Där ska man dels borra 5-700 meter ner i berget vid kanten av inlandsisen, dels borra sig igenom isen.
- Vi vill studera hydrologin och hur inlandsisen påverkar grundvattnet. Vi vet att isen bildar grundvatten under sig som tränger ner i berggrunden och förs ner till ett visst djup. Nu ska vi bland annat provta det vattnet för att se vilka egenskaper det har.

Hittills har SKB använt befintliga forskningsdata vid sina beräkningar. De visar bland annat att grundvattnet under inlandsisen blir sötare än det vatten som bildas vid nederbörd.
- Men det finns inte jättemycket gjort på det här området och vi känner att vi behöver fylla på med egen information.
Den plats man har valt ligger vid Söndre Strömfjord och berggrunden liknar den vid Forsmark och Laxemar. I projektet deltar flera parter däribland Nasa som har ett helt annat syfte med sin forskning.
- De vill mäta lite olika saker i borrhålen, bland annat kunna provta för mikrober nere i djupet. I förlängningen handlar det om att testa utrustning inför nästa marsuppdrag.
För en tid sedan landade Nasas rymdsond Phoenix på mars för att ta prover på mark och atmosfär. Om 10-20 år räknar man med att fortsätta jakten på liv vid ännu mer avancerade expeditioner.

Tanken är att skicka upp en farkost som ska borra och samla in borrprover från den marsianska berggrunden, och det är den utrustningen som nu testas på Grönland.
Grönlandsprojektet ska pågå i tre år och 2008 blir en förstudie för SKB. Bland annat kommer ett antal väderstationer och GPS-sändare att placeras ut på isen.
- Vi vill se hur mycket vatten som bildas och var. Sedan ska vi också följa hur fort isen rör sig, berättar Jens-Ove Näslund.
SKB kommer dessutom att leta efter en lämplig borrplats inför kommande års borrningar framför isen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!