Strömmingslåda segrade på fiskarfest

Det krävs mycket knäckebröd och vatten för att klara uppgiften som jurymedlem vid Fiskarfesten i Öregrund. I lördags hade Siw Rousseau, Pelle Sundelin och Gudrun Klemetz det svåra uppdraget att välja bland läckerheterna. De fastnade till sist för den ovanliga kombinationen strömming, pepparrot och bacon.

Det var inte bara strömming som gick att förtära vid Fiskarfesten i Öregrund i lördags. Monica Lassegård valde en langos i stället.

Det var inte bara strömming som gick att förtära vid Fiskarfesten i Öregrund i lördags. Monica Lassegård valde en langos i stället.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2004-07-04 15:54
Redan innan Fiskarfestgeneral Åke Modig invigt strömmingsbordet hade juryn påbörjat sitt värv. I ett mörkt rum i Öregrunds bibliotek provsmakade de numrerade strömmingsrätter och varvade med många tuggor hårt bröd och vatten.
Slutstriden kom att stå mellan två rätter. Garbergets strömmingslåda som innehöll både bacon, pepparrot och ansjovis hade hård konkurrens av Sandpärlans låda, en ädlare variant av Janssons frestelse enligt juryn.
Till sist föll valet på Garberget som etta och den mer konventionella Sandpärlan som tvåa.
- Det är kul med någon som vågar ta ut svängarna lite, kommenterade turistchef Siw Rousseau vinnarbidraget och läste upp juryns motivering.
- Originell strömmingsrätt med spännande ingredienser där pepparroten var pricken över i:et.

Stolt vinnare
Jan Stanje som tävlade för SPF Havsörnen och låg bakom vinnarreceptetet var med i tävlingen för andra gången. Efteråt var han glad och stolt över vinsten.
- Jag tror att juryn nappade på att det var svenska råvaror rakt igenom. Jag tycker man ska hålla sig till det svenska när man lagar strömming.
För tvåan, Sandpärlan, var det första gången som man deltog i Fiskarfesten. Deltagarna i laget kom alla från personalrestaurangen vid Sandvik Coromant i Gimo.
- Den här lådan har vi serverat till personalen där och den har varit väldigt omtyckt, berättade kocken Berndt Nyström.

Ett ton strömming
Sammanlagt var det 430 kilo strömmingsfiléer som tillagats till det 45 meter långa bordet.
- Och om man betänker att 60 procent går bort vid rensningen så bör det ursprungligen ha varit ca ett ton, förklarade Fiskarfestgeneralen Åke Modig innan han släppte fram publiken att smaka av läckerheterna.
Utbudet av strömmingsrätter och fantasirikedomen var som vanligt stor. Bland skyltarna vid bordet syntes både västerbottenlåda, Roslagsmiddag med böckling, doktorns rullar, musselfylld strömming och dragonmarinerad dito.
Eller som jurymedlemmen Siw Rousseau sammanfattade.
- Tänk att det går att göra så mycket av strömming. Finns det egentligen någon annan fisk man kan variera så?



Garbergets strömmingslåda
600 g strömmingsfilé
1,5 dl vispgrädde
1-2 msk riven pepparrot
bacon (en tunn skiva på varje filé)
ansjovisfilé (en liten filé på varje strömming)
1-1,5 msk smör
1 st finstrimlad purjolök
ströbröd

Gör så här: Skölj strömmingsfiléerna och låt torka väl (gärna mellan två torkhanddukar). Klipp av ryggfenorna.
Lägg på köttsidan en bit bacon och en bit ansjovisfilé. Rulla med skinnet utåt, lägg tätt i lätt smörad ugnssäker form. Strö över purjolök. Vispa grädden till skum och blanda med pepparrot (hälften riven på fina, hälften på grova sidan). Häll blandningen över filéerna. Strö över ströbrödet. Klicka över smöret.
Grädda i ugnen, 200 grader under 20 minuter, eller tills den fått fin färg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!