I juni var det för torrt och Stordammen i Österbybruk hotades av övergödning. Nu har regnet forsat ner dagar i sträck och sjöns vattennivå stiger snabbt.
Österbyborna Stefan Skoglund och Magnus Svensk larmar om att vattenflödena måste balanseras bättre. Stordammens vattennivå regleras av kommunen med hjälp av dammluckor. Allt enligt en vattendom från 1961, som säger att nivån inte ska överstiga 39,50 meter över havet.
Stefan Skoglund är ordförande i Natur och Kultur i Dannemorabygden. Han tycker att vattendomen bör ses över och anpassas till dagens läge, inte minst med tanke på klimatförändringarna.
– Vattennivån har legat klart under domen stora delar av sommaren. Det får en rad konsekvenser. Dammen, som redan från början är grund, växer igen. Det läcker växthusgaser ur torrlagda mossar intill och från dammens botten. Det syns med blotta ögat när stora sjok av botten flyter upp till ytan, säger han.
Både han och Magnus Svensk, aktiv i Österby Fiskeriförening, värnar Stordammen och menar att de låga nivåerna hotar friluftslivet och turismen.
– Det syrefattiga och varma vattnet drabbar fiskar hårt. Badplatserna växer igen och grundas upp så det knappt går att bada.
Ett aktuellt problem de lyfter är årets stora evenemang Eldfesten, där ett av de mer spektakulära inslagen är flera eldfängda simhopp från det tio meter höga hopptornet vid badplatsen.
– Simbadets hopptorn är beroende av ett visst djup för att kunna nyttjas, säger Stefan Skoglund.
Nu är problemet inte akut längre då det kommit stora mängder regn den senaste veckan. Men Stefan Skoglund och Magnus Svensk menar att det handlar om ett problem över tid.
– Den årliga Eldfesten andra helgen i augusti hotas på sikt om detta får fortsätta.
De menar att kommunen, som håller i regleringen av vattennivåerna, inte tar hänsyn till klimatförändringarna, utan fokuserar helt på vattendomen och hellre ligger under nivån än riskerar att hamna över.
– Det är inte som på 1960-talet längre. Dessutom kom nya direktiv som ett tillägg till domen 1981. Där står att vattennivån ska hållas jämn. Det betyder att man måste ta höjd för att det kan bli torra perioder och låta vattennivån överstiga domen i början av sommaren, det finns det marginaler för, säger Magnus Svensk.
Ulf Andersson, chef för sektor samhälle vid Östhammars kommun, känner igen problemet.
– Vår prioritering är att säkerställa trygghet och säkerhet för de som bor i dammarnas närhet.
Han hänvisar särskilt till en händelse i januari 2023 då Hammardammen svämmade över på grund av den snabba snösmältningen.
– Det var lite av en väckarklocka och efter det blev våra rutiner kring vårt ansvar för dammarna ännu tydligare. Vi har numera en annan regelbundenhet i vår bevakning.
Ulf Andersson tror att klimatförändringarna kan ge ändrade vattenflöden och menar att Östhammars kommun nu tar sikte på framtiden på ett annat sätt än tidigare.
– Självklart måste vi säkerställa dammarnas framtid. Vi kommer titta på vilka investeringar vi måste göra för att klara vårt uppdrag, som är att följa vattendomarna på rätt sätt. Vi har skickat personal på utbildning för att lära sig mer om förutsättningarna inför framtiden.
Överdriver de oroliga ortsborna, enligt din mening?
– Nej, absolut inte, tack vare deras engagemang löste vi situationen i vintras på ett bra sätt. Vi vill ha en bra och nära dialog med ortsbefolkningen.