Strejken drabbar Östhammars hemsjukvård

Anette Frode, som arbetar som sjuksköterska i Österbybruk, var ledig på lördagen men fick ägna en del av dagen åt att ringa runt till Vårdförbundets medlemmar inom hemsjukvården i Östhammars kommun. 21 april kan de komma att tas ut i strejk.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2008-04-06 10:00
På fredagen varslade Vårdförbundet om strejk. Förutom landstingsanställda sjuksköterskor i Uppsala län gäller varslet även hemsjukvården i Östhammars kommun. Anette Frode, som arbetar vid hemsjukvården i Österbybruk och sitter som ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i länet ser fram emot en eventuell strejk med blandade känslor.

Att arbeta inom hemsjukvården är ett ansvarsfullt uppdrag. Sjuksköterskorna åker ensamma ut till sina patienter och har inte samma nära kontakt med en läkare som på till exempel en vårdcentral.
- Vi gör många bedömningar själva och har ett eget ansvar. Det är ett väldigt roligt jobb men vi skulle vilja få mer uppskattning för det vi gör, säger Anette Frode.

Medianlönen för en sjuksköterska inom den kommunala sektorn ligger på 24 850 kronor i riket enligt Vårdförbundets statistik. Något högre än sjuksköterskorna inom Uppsala läns landsting som har en medianlön på 24 248. I Östhammars kommun uppskattar Anette Frode att lönerna ligger på mellan 21-26 000 kronor, något mer för chefer.
- Det är inga höga löner direkt med tanke på att de flesta inom kommunens hemsjukvård har jobbat mellan 20-30 år.
Själv har hon arbetat i 31 år, först som undersköterska och sedan som sjuksköterska.
- I dag tjänar jag 25 900 kronor och då tror jag att jag är den högst avlönade av sjuksköterskorna inom hemsjukvården i Östhammars kommun.

21 april kommer sjuksköterskorna inom hemsjukvården i kommunen att gå ut i strejk om ingenting händer dessförinnan. Endast palliativ vård och Olandsgården är undantagna från varslet.
- Det är blandade känslor inför det. Det känns tråkigt att det skulle behöva gå så här långt. Men samtidigt tror jag att vi måste visa vad vi gör och att det faktiskt är ett livsviktigt yrke. Vi kan inte ligga i botten hela tiden när vi jämför oss med andra yrkeskårer med motsvarande utbildning.
Exakt hur en konflikt skulle slå i Östhammars kommun är svårt att överblicka i dagsläget.

Anette Frode säger att samtidigt som medlemmarna här är beredda att ta strid finns oron för patienterna där.
- Tanken är att konflikten ska drabba arbetsgivaren och inte våra vårdtagare men eftersom vi finns där vi finns är det alltid en risk att tredje part kommer i kläm. Där har arbetsgivaren ett stort ansvar, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!