Stort intresse för svensk modell av slutförvar

Kärnkraftsindustrin i flera länder runt om i världen blickar nu avundsjukt mot Sverige. Att få lokal acceptans för ett slutförvar för använt kärnbränsle har blivit en stötesten på många håll. Det visade sig när Svensk Kärnbränslehantering (SKB) bjöd in till internationell konferens på tisdagen.

Atomenergiveteranen Hans Blix var en populär intervjuperson när Svensk Kärnbränslehantering höll en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.

Atomenergiveteranen Hans Blix var en populär intervjuperson när Svensk Kärnbränslehantering höll en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2009-05-05 20:29
Någon form av geologisk förvaring är den väg de flesta länder vill gå i dag. Men flera av projekten brottas med problem som motstånd hos lokalbefolkningen och politisk tvekan. För mindre länder med få kärnkraftverk är det också både dyrt och tekniskt besvärligt att bygga ett slutförvar.

När SKB bjöd in till internationell konferens på tisdagen fungerade atomenergiveteranen Hans Blix som invigningstalare. Han tog bland annat upp den känsliga frågan om gemensamma slutförvar.
- Det är svårt att se något skäl varför en stat inte skulle ha lov att komma överens om att ta emot, hantera och förvara avfall som uppstått i en annan stat. Det skulle vara mycket rimligt, praktiskt och ekonomiskt om flera stater med små kärnkraftsprogram sluter sig samman och kommer överens om förläggningen av ett slutförvar i en av staterna och delar på kostnaderna, sade han.

Men det resonemanget gick inte riktigt hem hos de olika ländernas representanter. De påpekade att det finns både nationella lagar och internationella överenskommelser som förbjuder det.
- I teorin är det en väldigt bra idé att dela på ett slutförvar men vi ser hur svårt det är att hitta en plats bara för nationellt avfall. Jag tror det skulle vara ännu svårare att hitta ett land som är villigt att bygga ett gemensamt förvar, sade Marie-Claude Dupuis från ANDRA i Frankrike.
I Sverige kommer SKB inom loppet av en månad välja om man vill bygga slutförvaret i Oskarshamn eller Forsmark. Att ha två kommuner som är villiga att ta emot det använda kärnbränslet är ovanligt internationellt sett.

I USA låg man länge långt framme och en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Yucca Mountain har lämnats in. Men för en tid sedan ströp nytillträdde president Obama budgeten för projektet efter starkt lokalt motstånd i delstaten Nevada. Tillståndsprocessen går vidare men på alla andra områden står det still. Och Edward Sprout, f d direktör för hanteringen av civilt kärnavfall vid energidepartementet kunde berätta att det inte längre finns någon möjlighet att ta ett förvar i drift till 2020.
- Frustrationen bland dem som har jobbat med programmet är stor just nu.

I Kina ser problemen annorlunda ut. Här planeras en gigantisk utbyggnad av kärnkraft framöver men när det gäller ett slutförvar för använt kärnbränsle ligger man bara i startgroparna. En forskningsanläggning i Gobiöknen liknande det svenska Äspölaboratoriet är tänkt att bli ett första steg.
- Det är ett 60 000 kvadratkilometer stort område men invånarantalet är färre än i Östhammar, här bor bara 10 000 personer och en del är nomader, ett paradis för ett slutförvar, sade Ju Wang vice vd för BRIUG i Kina.

Ännu så länge är det regeringen som finansierar all forskning på området, och inte som i många andra länder, kärnkraftsindustrin själv.
Ju Wang tog till en målande liknelse när han skulle ge ett råd till de länder som ännu inte har någon kärnkraft men funderar på att börja bygga nya reaktorer.
- När du bygger ett hus, glöm inte att bygga en toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!