Stort intresse för gruvbrytning

Intresset för gruvbrytning i Dannemora är stort. Det märktes tydligt när Dannemora Mineral AB på torsdagen bjöd in till samråd om planerna på nystart i Dannemora gruva.

Lars-Göran Olsson, ny vd för Dannemora Mineral AB, i samtal med idel gamla gruvarbetare. Liksom flera av dem började även han sin yrkesbana i Dannemora gruva.

Lars-Göran Olsson, ny vd för Dannemora Mineral AB, i samtal med idel gamla gruvarbetare. Liksom flera av dem började även han sin yrkesbana i Dannemora gruva.

Foto: Ingela Alm-Söderman

Östhammar2006-12-14 21:40
Det var ett samråds- och informationsmöte av det lite ovanligare slaget som hölls i Föreningarnas hus i Österbybruk på torsdagen. I stället för det mer traditionella, där experterna radas upp och besökarna sätts på stolar innan de tillåts ställa frågor, valde Dannemora Mineral AB nämligen att låta besökarna vandra runt till flera olika stationer.
Vid varje station stod en konsult som visste svaren på frågor om vatten, vibrationer och geologi. Bland annat. Och besökarna var fria välja ut de ämnesområden som intresserade mest, gå dit och där ställa precis så många frågor som de ville.
- Vi tror att många kan känna sig hämmade i en större folksamling och då kanske de inte vågar ställa några frågor. Därför provar vi den här metoden, sade Nils Bernhard, styrelseordförande i Dannemora Mineral AB.
Och det var något som uppskattades hos såväl besökare som konsulter.
- Jag har inte varit med om det här med stationer tidigare. Det är en bra form där frågorna kommer mer direkt. Dessutom är det kul att se hur intresserade och vetgiriga alla är, sade Torbjörn Johnson från Pelagia Miljökonsult AB.

Frågor om miljön
Han stod vid stationen Naturvärden och fick där besök av Sonja Sylvén från Österbybruk. Hon funderar mycket på miljön - vilka hänsyn som tas, om det finns några risker med en ny gruvbrytning och om inte Norduppland är väl utsatt för borrningar, både från Dannemora och Forsmark?
Några riktiga svar på frågorna fick hon dock inte, i alla fall inte vid Torbjörn Johnsons station.
Det som hittills gjorts kring naturvärden är enbart en beskrivning av de värden som finns i dag, inte vad som ska göras för att bevara dem.

Kompensationsåtgärder
Men han kunde i alla fall berätta att arbetet med att ta fram kompensationsåtgärder för rödlistade arter som utter, trastsångare och vaktel pågår för fullt, om dessa nu skulle påverkas av den tänkta gruvbrytningen.
Att intresset för Dannemora gruva är stort bland ortsborna rådde det ingen tvekan om under torsdagen.
Besökarna kom till Föreningarnas hus i en strid ström och många var de som själva arbetat i gruvan, fram till nedläggningen 1992.
- Jag hade mitt första jobb i gruvan och det var det bästa jobb jag haft. Det var bra kamratskap och ett varierat jobb där alla ställde upp för varann, sade Timo Hakulinen och fick medhåll av Markku Vuontisvaara:
- Allt var bra och får jag chansen söker jag mig gärna dit igen. Det var historiskt att vara med när gruvan lades ned efter 500 år, men mer historiskt blir det att få vara med när den öppnar igen.

Fotnot: Synpunkter på den planerade verksamheten i Dannemora ska lämnas in senast den 31 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om