Stort engagemang i Alunda

Den som kom till Klockarbacken i Alunda vid 13-tiden på söndagen med uppfattningen att kyrkovalet är det mest bortglömda av val blev förvånad. Så dags var det kö, hela vägen ut i entrén. Engagemanget för de stora frågorna i den lilla församlingen var åtminstone inte sämre än sist det begav sig.

Inga Alm och Sixten Bergman tar emot Birgitta Janssons röst och stoppar den i lådan. Östen Ekström väntar på sin tur.

Inga Alm och Sixten Bergman tar emot Birgitta Janssons röst och stoppar den i lådan. Östen Ekström väntar på sin tur.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2009-09-20 16:50
Solen lyste över Alunda kyrka som för tillfället genomgår en omfattande renovering utvändigt. Det här är församlingens enda kyrka, en ovanlighet numera när församling efter församling slås ihop.

Här finns 2507 röstberättigade själar och alla hittade säkerligen inte till vallokalen på söndagen. I riket brukar valdeltagandet till kyrkovalet ligga på 12-14 procent.
Kyrkovalet är inte ett val det talas om vitt och brett. Men bland de riktigt engagerade är engagemanget desto starkare.
- Jag tycker det är väldigt roligt att jobba lokalt. Det är korta beslutsvägar speciellt för oss som bara har en kyrka. Vi hittar lätt bra lösningar för församlingen, säger Inga Alm som sitter i både kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte för Centerpartiet sedan förra valet.

Den här dagen är hon med i det trogna gäng valförrättare som ser till att valet flyter som det ska. Nitiskt bockar hon av de röstande i röstlängden under tiden som Sixten Bergman stoppar valkuverten i rätt fack.
- Ett vitt, ett gult, ett rosa, mässar han.
Vitt för församling, gult för kyrkomötet och rosa för stiftet. Att rätt kuvert hittar till rätt plats är viktigt. Annars kan det bli trassligt vid röstsammanräkningen som påbörjas efter att vallokalen stängt kl 20.

Kraven är minst lika stränga på att allt ska gå rätt till vid kyrkovalet som vid andra val påpekar valnämndens ordförande Staffan Frisk. Det är han som håller ordning på gruppen med funktionärer.
- Det är inga svårigheter att få folk att ställa upp. Det är en lite spännande, ansvarsfull syssla och ett viktigt uppdrag. Sedan är det tidsbegränsat, det har en början och ett slut.

Staffan Frisk har själv varit på plats de senaste tre valen, allt sedan kyrkan skildes från staten. Han tycker det är viktigt att så många som möjligt tar chansen att tycka till.
- Jag brukar uppmana folk att gå och rösta. Det är i alla fall en demokratifråga och resultatet får en större legitimitet om det är många som har röstat.
Den här dagen är han glad. Han tycker att ovanligt många strömmat till de första två timmarna som vallokalen hållit öppet. Och vid halvtid, när klockan närmar sig halvfem, kan han rapportera att 9-10 procent av de röstberättigade redan avlagt sin röst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!