Storskaligt fiske ger mindre fiskar
Det storskaliga fisket bär skulden till att fiskens storlek minskar. Överfisket påverkar arternas evolution, visar en internationell rapport som bland annat forskare vid Fiskeriverket i Öregrund står bakom.
Anna Gårdmark, forskare vid Fiskeriverket i Öregrund
Foto: Josef Nylén
Anna Gårdmark och Anssi Vainikka vid Fiskeriverket i Öregrund ingår i forskargruppen som sammanställt de senaste tio årens forskning på området. Resultatet visar att det storskaliga industrifisket har skadat den genetiska utvecklingen hos fiskarter som torsk, kolja, spätta och tunga.
- Det handlar om fiskarter som är hårt exploaterade och har en relativt sen naturlig könsmognad, säger Anna Gårdmark.
Fiskerinäringens fångstredskap tar främst upp större individer ur vattnet. I många fall handlar det om stora fiskar med sen könsmognad, som inte hinner få avkomma innan de dör. Inom många fiskarter har industrifisket blivit den främsta orsaken till att fiskarna dör, och i vissa fall överstiger industrifisket den naturliga dödligheten med över 400 procent.
- Vi plockar upp otroliga mängder fisk. Om vi fortsätter att döda stora fiskar som lättare fastnar i näten börjar det bli mer gynnsamt för de små fiskarna som växer långsamt. Vi ser en tendens till tidigare könsmognad och att fiskarna får en mindre storlek.
Anna Gårdmark berättar att man inom fiskodlingen har visat att ålder för könsmognad och tillväxttakt ärvs från föräldrar till avkomman. Det innebär att om föräldrarna har sen könsmognad kan deras avkomma också få sen könsmognad.
- En fördel med sen könsmognad är att det blir fler fiskägg och bättre kvalitet på äggen. Det finns en risk med utvecklingen mot mindre individer att det minskar fertiliteten i populationen. En annan risk med att fiskarternas evolution ändras på detta sätt är att variationen inom fiskarterna minskar. Detta i sin tur kan göra vissa arter mer känsliga för yttre påverkan, som exempelvis den pågående klimatförändringen. Det finns alltså ett stort värde med en genetisk mångfald inom en population, säger Anna Gårdmark.
- Om det kommer en förändring i miljön måste det finnas en variation att ta av så att arten kan anpassa sig till den nya miljön.
Ytterligare en effekt av att fiskarnas evolution skadas genom människans överfiske har att göra med ekonomin inom fiskenäringen, säger Anna Gårdmark.
- Långsamt växande fiskar som är tidigt könsmogna innebär mindre storlek på fisken i näten, och mindre fiskar ger ofta ett lägre kilopris. Dessutom kan det bli så att den totala fångsten minskar.
Än så länge vet forskarna inte om de evolutionära förändringarna inom fiskarterna påverkar bestånden i en sådan utsträckning att det kan bli en kollaps inom en viss population. Däremot fastslår Anna Gårdmark att det behövs mer forskning om hur en annan typ av fiskeförvaltning som tar hänsyn till evolutionära förändringar skulle kunna se ut.
Det skulle kunna vara en förvaltning som ändrar fiskets storleksselektivitet.
- Man skulle kunna tänka sig att man sparar de allra största och de allra minsta fiskarna, eller att man tar upp fisk av alla storlekar.
Vid Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund tittar man just nu på de evolutionära effekterna av Östersjöfisket när det gäller strömming och kommer framöver ta fram tänkbara förvaltningsmodeller för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!