Storsatsar på vårdutbildning
Trots att det finns ett stort behov av vårdpersonal i Sverige har många vårdbiträden dåligt betalt och låg status. Det vill Östhammar kommun ändra på och satsar på att vidareutbilda ett 30-tal vårdbiträden.
Linda Åhlund, Madeleine Hållsten Andersson och Micaela Hållsten vidareutbildas med EU-bidrag. Tvåa från vänster också läraren Maria Hasselgren.
Foto: Sanna Casson
- Vi vill förbättra kvaliteten i vården, öka vårdbiträdenas chanser att få bra jobb och stärka deras status, säger Elisabeth Backman, enhetschef vid Solgården i Östhammar och en av initiativtagarna till projektet.
De blivande undersköterskorna kommer att läsa ämnen som psykologi och medicin. Socialförvaltningens egen personal, sjuksköterskor och personalansvariga kommer att fungera som lärare.
- Det här känns oerhört bra, både för att förbättra självkänslan och kompetensen, säger Madeleine Hållsten Andersson. Hon är en av de vårdbiträden som vidareutbildas och hon är också en av dem som medverkade på den allra första lektionen tidigt på måndagsmorgonen.
?Bra att satsa?
- Jag är väldigt taggad. Men det var det ett bra tag sedan jag satt i skolbänken, sade hon.
Vårdbiträdena bläddrade i kurslitteraturen och pratade om vad de hade för förväntningar på utbildningen. Lärarna presenterade de olika kurserna och hur den första terminen skulle läggas upp.
- Det är bra att kommunen väljer att satsa på vårdpersonal. Vi har alldeles för låg status. Jag tycker till och med att det kan vara jobbigt att berätta vad jag arbetar med. Men så ska det ju absolut inte vara, sade Madeleine Hållsten Andersson.
De flesta kursdeltagarna har arbetat inom vården i Östhammar under många år. De har jobbat på gruppboenden för handikappade, äldreboenden och ingått i vikariepooler.
Smidig verklighetsanknytning
Eftersom de har gott om praktiska kunskaper kommer stora delar av undervisningen att vara teoretisk. Men utbildningen innefattar också studiebesök i Uppsala och praktik på vårdcentralen i Östhammar.
- Eftersom de flesta lärare själva arbetar inom vården blir det väldigt smidigt att lägga en del av lektionerna ute i verkligheten, säger Elisabeth Backman.
Arbetsförmedlingen skjuter till pengar till projektet genom att bevilja tio utbildningsvikariat. På så sätt kan vårdbiträdena vara lediga från sitt arbete under studietiden samtidigt som de får bibehålla sin lön. Dessutom får tio arbetslösa vårdbiträden tillfälliga jobb genom de lediga tjänsterna.
Många äldre i kommunen
Den ettåriga utbildningen är en del i det så kallade Östhammarsprojektet som är ett samarbete mellan äldre- och handikappomsorgen och socialförvaltningen i Östhammar.
- Jag tror att det här kommer att bli ett lyckat projekt. Många äldre väljer att flytta till Östhammar kommun och vi måste ta hand om dem på att bra sätt. Men då gäller det att vi också tar hand om vår vårdpersonal, säger Elisabeth Backman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!