Större reservat ska rädda svampar

Naturreservatet Edskärret utvidgas med drygt tio hektar. De som vill tälta får flytta på sig och skogsbrukare tillåts inte längre avverka på området.

Östhammar2012-09-21 14:02

Det nya området som ligger tre kilometer nordväst om Östhammar finns söder och sydost om det tidigare reservatet och består främst av kalkbarrskog. Totalt har drygt 20 rödlistade arter, 60 signalarter och nästan 50 rikkärrsarter påträffats i skogarna.
– Reservatet har högt biologiskt värde på grund av den kalkhaltiga moränen som omger kärret och där finns bland annat svamparter som är helt beroende av att skogen bevaras, säger Maria Forslund, länsstyrelsen i Uppsala.

Edskärret är sedan 1979 klassat som naturreservat och är ett så kallat rikärr, ett kärr som är rikt på mineraler och med en stor artrikedom. Det kalkhaltiga vattnet vid Edskärret skapar bra förhållanden för exempelvis flugblomster och den rödlistade orkidén gulyxne.
– Rikkärr finns i hela länet, men Edskärret är vad vi kallar ett extremrikkärr och är mycket ovanligt både i Uppland och i resten av landet. Därför är det extra viktigt att hela området skyddas, säger Maria Forslund.

Länsstyrelsen vill nu vidga området från 2 hektar till 13,5 hektar och beslutet förväntas vara klart innan årsskiftet. Utvidgningen innebär bland annat att ingen camping får ske på området och all avverkning som tidigare bedrivits förbjuds.
– Samtidigt som detta innebär vissa inskränkningar för sakägare så innebär det att vi bevarar naturvärden som finns i kommunen. Det är också viktigt att minnas att området fortfarande kommer att hållas tillgängligt för allmänheten, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig i kommunen.
Yngve Gustafsson är jaktledare och skogsägare på området. Han förlorar 1 200 kubikmeter skog på grund av länsstyrelsens beslut. Den ersättning på 690 000 kronor som länsstyrelsen utdelat betalar kostnader för den förlorade årsskörden, men inte mer.
– Det täcker inkomster för den skog som står där nu, men jag förlorar den återväxt som jag hade fått om jag kunnat avverka. Nu kommer skogen att stå och ruttna och bli hem för skadeinsekter i stället. Jag tycker att det är larv, säger Yngve Gustavsson.

Men förslaget är enligt kommunen en del i arbetet att uppnå riksdagens miljökvalitetsmål Levande skogar, Myllrande våtmarker och Ett rik växt- och djurliv, som ska hjälpa till att uppnå EU:s mål att bevara den biologiska mångfalden.
– Det är länsstyrelsens skyldighet att bevara artrikedomen i länets skogar och det kan inte kommunen påverka, säger Camilla Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!