Stormöte om Öregrund: "Visa hänsyn till de fastboende"

Många starka viljor och åsikter måste kombineras. Det framgick tydligt på det offentliga mötet om utvecklingen av Öregrunds hamn.

Pär-Olof Olsson (M), Jacob Spangenberg (C), Bobby Lodin från utvecklingsrådet, Jennifer Grahn från Samarbete Öregrund, Ulf Andersson från kommunen och Tomas Bendiksen (S) deltog i kvällens panelsamtal.

Pär-Olof Olsson (M), Jacob Spangenberg (C), Bobby Lodin från utvecklingsrådet, Jennifer Grahn från Samarbete Öregrund, Ulf Andersson från kommunen och Tomas Bendiksen (S) deltog i kvällens panelsamtal.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2021-11-29 19:49

Nära ett 100-tal personer samlades på måndagskvällen i Societetshuset i Öregrund för att diskutera ortens framtid och primärt utvecklingen av hamnen. Kommunen har de senaste åren sjösatt flera projekt som berör ortens nutid och framtid. Det handlar exempelvis om förändrad hastighetsbegränsning, byggprojekt i innehamnen och nya regler som berör bland annat kroglivet.

Under den paneldiskussion som hölls konstaterade kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) bland annat att:

– Det ska vara möjligt att bo här året om och finnas bra offentlig och privat service för alla som bor här. Det är prio ett. I kombination med att man ska kunna bedriva näringsverksamhet på den här attraktiva platsen.

Jennifer Grahn, ordförande för föreningen Samarbete Öregrund som samlar ett 40-tal näringslivsaktörer, tryckte på att det viktigaste är att hitta balans mellan utveckling och att bevara.

– Båda är lika viktiga. Båda.

Att kunna kombinera olika intressen var något som flera talare återkom till under kvällen. Bobby Lodin, sammankallande för Öregrunds interima utvecklingsråd, påpekade att attraktivitet betyder olika för olika grupper:

– Man bör visa särskild hänsyn till de fastboende som faktiskt finansierar alla projekt och säkerställa att de får komma till tals. Man måste också ställa frågan: Till vilket pris ska vi attrahera andra?

undefined
Ett hundratal intresserade lockades till Societetshuset i Öregrund för mötet om ortens framtid.

Ett annat hett ämne på mötet var trafiksituationen. Det handlade om allt från att flytta färjeläget, bussar till färjeläget året om och att göra Strandgatan i hamnen till sommargata. 

Från Östhammars kommun framhöll man att alla de förändringar man vill genomföra i hamnen utgår från förbättrad trafiksäkerhet. Under mötet redovisades även resultatet av den enkätundersökning som Östhammars kommun låtit göra. I enkäten var trafiksäkerheten det som blev mest kritiserat. Ulf Andersson, chef för sektor samhälle, menar att enkätsvaren kan bli ett verktyg i kommunens dialog med Trafikverket om fler förändringar.

– Fler än 1 300 svar går inte vifta bort, sade han.

Viss kritik väcktes under mötet mot att kommunen inte redovisat mer detaljerade svar för vad exempelvis fast- respektive fritidsboende svarat på enkäten.

Arkitekter har tidigare presenterat ett första förslag på hur hamnen kan komma att se ut. Det förslaget håller nu på att omarbetas utifrån synpunkter som kommit in. Målsättningen är att ta emot synpunkter igen i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!