Mötet i herrgårdsbyggnaden lockade över hundra personer. Det var från stiftelsen tänkt som ett informationsmöte med allmänheten om säsongens satsningar på verksamheten i herrgårdsområdet.
– Jag hoppas på att få berätta om planerna för herrgårdsområdet 2017 och jag hoppas på en dialog, vi har ju redan fått in en adjungerad från vänföreningen i styrelsen, sa Johan von Knorring, länsråd och ordförande i stiftelsen sedan ett och ett halvt år.
Flera dragningar gjordes av styrelseledamöterna. Det talades om allt från ett ”hårt ekonomiskt race” år 2016 som inbringat ett överskott på 100 000 kronor och restaureringsbehov av ett slitet hus, till fler bostäder och en ny hemsida som nu inte kommer att delas med gruvbolaget i Dannemora. Men mötet fick snart en stundtals hätsk stämning när herrgårdsområdets guider en efter en ställde sig upp och vittnade om hur de blivit behandlade och ville ha svar på frågor av styrelsen.
Guiderna Rose Marie Nejdling och Inger Ganea skrädde inte orden. Båda blev utvalda av stiftelsen att fortsätta som timanställda guider i sommar, men berättade hur andra som inte fått någon förfrågan om att guida nekades komma in på personalmötet i förra veckan:
– Vi ville ju att alla guider skulle få information och sa att vi inte skulle gå in på mötet om inte alla fick vara med. Då skrek man åt oss att vi inte heller var välkomna som guider längre.
Stiftelsen Österbybruks herrgård beslut att minska rejält på guidade visningar har rört upp starka känslor och informationen om vilka som inte får guida har brustit.
– Ingen har talat om för mig att jag inte får guida i sommar, ett jobb som jag älskar, sa Sandra Jansson, märkbart tagen.
– Vi har inte gjort det här för pengarna utanför att vi älskar den här platsen och vill visa den för andra, sa Gun-Britt Gunnarsson. Vi förstår att det ska dras ner om vi får klara besked, men den här personalpolitiken kan vi inte acceptera.
Lovisa Mattson, VD på Boka Uppland och guide, undrade hur stiftelsen tänkt att paketresorna ska hanteras, när många av de vallonbruksguider som kan flera bruk är i år är utestängda från att guida i Österbybruk.
– Hur ska ni klara alla bussar, ett resande som bara ökar? Förra året fakturerade ni mig 130 000 kronor.
Stiftelsens ordförande Johan von Knorring svarade att man inte tagit höjd för fler guider och ansåg att kvällens öppna möte var fel plenum för dylika, icke beredda frågor. Han fick genast frågan hur han kunde vara oförberedd på ”guide-frågan” som diskuterats sedan förra mötet.
– Det är väl bättre att frågorna tas upp här än att det pratas på Konsum och Ica? sa en av besökarna.
Någon tog upp förmodat ”jäv” och undrade hur en person både kunde vara hyresgäst på området och sitta i stiftelsens styrelse.
– Sådant löser man genom att personen aldrig är inblandad i den beslutsprocessen, sa Johan von Knorring.
Mötesdeltagarna gav inte upp om bruksguidernas upprättelse och undrade om stiftelsen nu skulle göra om och göra rätt? Sören Karlsson som är Östhammars kommuns representant i stiftelsen, tillika ”konsult” i ekonomiska frågor, höll emot. Men han fick konstatera:
– Vi får titta på frågan. Om vi inte kan lösa det på annat sätt får vi väl göra en pudel.
Vänföreningens och orangeriets Kerstin Lindgren sade inför mötet till UNT att det finns problem att lösa.
– Ekonomin är bekymmersam och visst har det varit upprörda känslor. Det blir nog lätt så när en hel styrelse byts ut. Nu måste informationen bli bättre och vi måste lära oss att samordna.
Nästa möte vid herrgården är planerat till den 15 september.