Storkök inte alltid billigast
Östhammars kommun vill spara pengar genom att göra tillagningen av mat billigare. Två konsulter har granskat läget och lämnat var sin rapport.
När kommunen nu har detaljgranskat utredningarna, där man har att välja mellan sex olika tillagningssätt, visar det sig att tre av förslagen innebär en fördyring på upp till 500 000 kronor, medan övriga tre innebär en årlig besparing på mellan 1,2 och 2,5 miljoner kronor.
Förvånad över resultatet
- Jag är lite förvånad över resultatet. Vi har gått igenom utredningarna noggrant och sett att vi bland annat måste göra fler åtgärder i köken, säger kommunchef Sten Huhta som gjort sammanställningen.
Investeringskostnaderna för ombyggnaderna i de olika köken är höga, från 17 miljoner till drygt 32 miljoner kronor.
I sammanställningen över alla kostnader visar det sig att om ingen förändring görs jämfört med dagens organisation blir byggkostnaderna endast drygt 13 miljoner. Det blir med andra ord det billigaste alternativet. I dagens organisation är däremot personalkostnaderna högre än i de övriga förslagen.
Både föräldrar och husmödrar i kommunen har protesterat mot förslagen att förändra köksorganisationen.
Nu kommer de politiska partierna att ta ställning till de nya uppgifterna och ett beslut om en eventuellt ny köksorganisation väntas under den närmaste tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!