Storbrand i Öregrund tog en bit kulturhistoria
Ännu en restaurang i Öregrunds hamnområde är borta.Med lågorna från hamnrestaurangen Bryggan försvann också stora kulturhistoriska värden.
Polisens tekniker har inte funnit någon "naturlig förklaring" och har tagit prover för att finna spår av brännbar vätska.
Klart är att branden startade på uteserveringen. I huset befann sig en anställd, som kände lukten av rök och lyckligtvis upptäckte branden och hann ut innan den spred sig. En annan anställd hade tillfälligt lämnat huset och återkom efter en stund.
Då gick huset inte längre att rädda.
Brandlarmet gick klockan 01.57 natt mot onsdag. Fem minuter senare var räddningstjänsten från Öregrund på plats och efter ytterligare några fick de sällskap av kolleger från Östhammar.
Då var restaurang Bryggan redan övertänd.
Förstärkning tillkallades från Gimo och Alunda och sammanlagt arbetade ett 20-tal brandmän med släckningsarbetet.
Starka vindar från Öregrundsgrepen försvårade släckningsarbetet och ökade spridningsrisken. Branden spred sig till intilliggande sjöbod där restaurangägaren drev klädbutik och på grund av de starka vindarna skadades också bodar längre bort. Gnistor flög överallt och området fylldes av rök.
Vid halv fyra på morgonen fick brandmännen hjälp av vädergudarna i form av kraftigt regn.
Oklart om samband
För två veckor sedan brann närliggande restaurang Gladan ner. Även den branden misstänks vara anlagd men polisen kan inte uttala sig om eventuella samband.
-Det är för tidigt. Självklart tittar våra utredare på tänkbara scenarion men det är inget vi vill spekulera i, säger presstalesman Christer Nordström.
Polisen bearbetar nu de tips och vittnesuppgifter som kommit in. Christer Nordström betecknar dem som "intressanta".
Stort turistvärde
Vad förlusten av de karaktäristiska sjöbodarna i hamnområdet har för betydelse är oklart men Östhammars kulturchef Marianne Pauhlson beklagar det inträffade och säger att bodarna både har ett kulturhistoriskt och turistiskt värde.
Kommunen ägde själva skalet till restaurangen som nu brunnit ner, men hyrde ut lokalen till restaurangägaren, som i sin tur byggde om den till en restaurang.
Om sjöbodarna ska byggas upp igen lär det finnas krav på hur de ska se ut. Eventuell återuppbyggnad av den kommunägda sjöboden kommer att skötas av tekniska kontoret, uppger fastighetschef Olle Ahnell.
FAKTA
Öregrund och dess sjöbodar
Öregrunds stad är klassat som riksintresse. Bland annat på grund av de tydliga spåren av en 1800-tals trästad, medeltida gränder, den tornlösa kyrkan från 1490-talet, hamnmagasin byggda av timmer och fiskarstugor.
Dagens bebyggelse härrör främst från 1830-talet eftersom Öregrund drabbats av fem ödeläggande stadsbränder: år 1508, 1521, 1719, 1744 och 1829. Branden 1521 startades av Kristian II efter krav från Stockholms borgare. Branden 1719 antändes av ryssar som härjade vid Upplandskusten.
Sjöbodarna låg tidigare en bit ut i vattnet och var förbundna med land via bryggor. Senare fylldes hamnen ut och de kom "på land". Bodarna av timmer runt Hamntorget är de äldsta och överlevde branden 1829.
Källor: Jord och järn. Kulturhistoriska miljöer i Östhammars kommun, av Upplandsmuseet.
Kulturmiljöer i Uppsala län. Områden av riksintresse, av länsstyrelsen Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!