Kristina Elfving som driver List HB är mycket besviken på sättet som frågan har behandlats av Furuhöjdskyrkan.
– Vår tanke är att erbjuda träning av olika slag nära, till exempel pilates, yoga och afrodans. Det har funnits önskemål om att starta verksamhet i Alunda och därför kontaktade vi Furuhöjdskyrkan där de blev mycket glada och gärna ville hyra ut sin gymnastiksal till oss.
Men sedan började problemen. Furuhöjdskyrkans styrelse kontaktade Kristina Elfving och frågade vad poweryoga egentligen är, och om det skulle vara religiösa mantran vid träningspassen.
– Det är inga mantran. Jag erbjöd dem att vara med på passen och se själva att det inte är något religiöst alls, utan ren träning.
Styrelsen i Furuhöjdskyrkan röstade för cirka en månad sedan om man skulle tillåta poweryoga och resultatet blev positivt. Senare skedde ett medlemsmöte då man också kom fram till att det kunde tillåtas i lokalerna.
– Vi blev glada och trodde att nu är allt klart, säger Kristina Elfving.
Annonser bekostades och 15 personer anmälde sig för poweryogaträningen som skulle ha inletts i söndags. Men i fredags, bara två dagar före det första träningspasset, kontaktades Kristina Elfving av Torsten Andersson som är styrelseordförande i Furuhöjdskyrkan. Han meddelande att vissa medlemmar mådde dåligt av tanken på att det skulle ske yoga i kyrkans lokaler, och att styrelsen ändrat sig. Afrodans kunde gå bra. Men yogapassen stoppades.
– Han bad om ursäkt, men sade att det fanns en minoritet medlemmar som kände oro för att vi skulle tillbe en annan religion.
Kristina Elfving tycker att det är både tråkigt och lite läskigt att det kunnat bli så här, och anser att det är uttryck för trångsynthet och rädsla.
– Vi vill bara att folk ska träna, må bra och trivas. Nu har vi ordnat med annan lokal i Alunda för afrodansen på tisdagar. Men på söndagar är det fullt, så det blir ingen yoga alls nu tyvärr.
Torsten Andersson beklagar för UNT hur det har blivit.
– Det känns inte alls roligt, med tanke på det vi hade lovat den här gruppen.
Varför ändrade ni er, när Kristina Elfving dessutom försäkrat att det inte förekommer religiösa inslag i poweryogan?
– Jag tror på henne, men det var det inte alla som gjorde. Så kan man nog säga. Och vi ville behålla enigheten med hänsyn till de medlemmar som upplevde det där som jobbigt, säger Torsten Andersson.
För att undvika liknande situationer kommer Furuhöjdskyrkan att ta fram en policy för uthyrningar.
– Vi får se över våra regler för uthyrning. Nu blev det ju väldigt tokigt för den här gruppen, och en osäkerhet i uthyrningsfrågan är varken bra för dem eller för oss.
Hur policyn skulle se ut har man inte hunnit diskutera. Men utövande av andra religioner än den kristna i Furuhöjdskyrkans lokaler lär knappast bli tillåtet, enligt Torsten Andersson.
– Det verkar inte så.
Stopp för yoga i kyrka
Först fick List HB ja till att ha poweryoga i Furuhöjdskyrkans gymnastiksal. Men sedan hände något. Efter flera turer ändrade sig Furuhöjdskyrkans ledning, eftersom vissa medlemmar mådde dåligt och ansåg att träningen var uttryck för en främmande religion.
Invigning av den nya delen av Furuhöjdskyrkan i Alunda. Samlingssalen rymmer uppåt 500 personer.
Foto: MATTI POHJOLA
Yoga har sina rötter i indiskt tänkande och är enligt Nationalencyklopedien meditation kombinerad med kroppsövningar, andningsövningar och dylikt, med ökad självbehärskning som syfte. Målsättningen för yoga är från början religiös, och termen yoga används ibland allmänt för vägar till förening med Gud eller för frigörelse från sinnenas herravälde.
Men av dem som ägnar sig åt poweryoga brukar det framhållas att även om yogas ursprung kan sökas i den hinduistiska traditionen, så är yoga ingen religion utan snarare ett tankesystem och en livsfilosofi. ”Poweryoga är en kraftfull, svettig och fysisk yogaform där man tränar med sin egen kroppsvikt i en kombination av rörelser, ställningar och andning”, står att läsa på poweryoga.nu.