Stensättare vill rädda gammalt yrke

Nyligen slog Mikael Lundqvist upp portarna till sin nya stenbutik i Österbybruk och det är förstås ett glädjeämne. Men han är också arg. Arg över att stensättare inte får nyttja rotavdraget.– Det känns diskriminerande mot vårt hantverk, säger han.

Thomas Berglund och Kalle Krona från Sundsvall i full färd med att bygga en stenmur i Österbybruk.

Thomas Berglund och Kalle Krona från Sundsvall i full färd med att bygga en stenmur i Österbybruk.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2011-10-20 11:01

Stensättaryrket var på utdöende, men de senaste åren har det fått ett uppsving och bidragande till detta har Mikael Lundqvist i Österbybruk varit. De senaste decennierna har han nämligen utbildat omkring tusen nya stensättare och det råder inga tvivel om att han brinner för sitt jobb.
– Titta bara på den här graniten. Den är ju bara så vacker, säger han och fortsätter:
– Fontäner börjar bli riktigt hett hemma i trädgårdarna och efter att ha jobbat hårt för att få fram några med riktigt driftsäkra tolvvoltssystem i pumparna kan vi nu visa flera kompletta fontäner med stensättning runt. Vattnet gör graniten om möjligt ännu vackrare.

Tidigare har Mikael Lundqvists företag ÖSA AB, Österbybruks Sten och Anläggning AB, nästan enbart vänt sig till företag och myndigheter, men nu har en ökad efterfrågan märkts även hos privatpersoner och därför öppnades nyligen en butik just för de sistnämnda.
– Ekonomiskt sett är det nog inte det allra bästa, men min själ mår bra av det och därför gör jag det, säger Mikael Lundqvist.

När privatpersoner kommer för att handla och därefter själv sätta sten, får de en två timmar lång gratiskurs. Detta för att de i alla fall ska kunna det mest elementära när de skrider till verket. En kurs är annars veckolång och därtill krävs mycken övning för att bli en bra stensättare.
När UNT besöker butiken och utställningslokalen på Karl Kihlboms väg i Österbybruk, står Kalle Krona och Thomas Berglund från Sundsvall utanför och bygger en stenmur.

Båda två har tidigare gått grundkursen i stensättning och nu är de tillbaka för att lära sig om stenmurar. Stenblock som väger omkring hundra kilo vardera ställer de på plats, kilar fast och gjuter innanför så att det ska bli stadigt.
– Varför kan inte vårt hantverk få ingå i rotavdraget som så många andra hantverk? Det gynnar andra och missgynnar oss, säger Mikael Lundqvist.

Svaret är enligt Bengt Hansson på Skatteverket i Västervik där alla ansökningar om rotavdrag behandlas, att inget markarbete ger möjlighet till rotavdrag. Endast arbeten i direkt anslutning till en byggnad berättigar till detta.
– Man kan tycka att det är fel, men vi följer bara lagstiftningen. Enda gången rotavdraget kan användas när det gäller stensättning är om exempelvis en stentrappa, som är förankrad i huset, ska renoveras, säger Bengt Hansson.

stensättare. Thomas Berglund och Kalle Krona från Sundsvall i full färd med att bygga en stenmur i Österbybruk. Arbetet är en del i den kurs de nu gått hos Mikael Lundqvist på Österbybruks Sten & Anläggning AB. foto: ingela söderman

Fakta Rotavdrag

Rotavdrag kan ges för upp till 50 procent av arbetskostnaden i samband med reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad av bostäder eller bostäders komplementbyggnader, såsom exempelvis garage.
Rotavdrag kan inte sökas vid nybyggnation och inte heller för om- och tillbyggnad av hus som är nyare än fem år.
Rotavdragets maxbelopp är 50 000 kronor per ägare och det gäller enbart fysiska personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!