Kriterierna var många när Östra Uppland kallade till test av årets semlor och först ut var utseendet.
Därefter väntade smaken – på bullen, grädden och mandelmassan var för sig samt som gemensam smakupplevelse – och slutligen en helhetsbedömning.
I testet medverkade fem konditorier. Nu finns det sex stycken i kommunen, men när testet genomfördes hade Lindbergs Stenugnsmageri ett par dagar kvar till öppning.
Vi ville förstås ge dem chansen att vara med, men vi tvingades också berätta att fastlagsbullarna skulle användas vid ett test och den förhandsinformationen gav vi inte till övriga konditorier. Därav medverkan utom tävlan.
Panelen bestod av nio läsare som hörsammat vår inbjudan till medverkan; Paul och Karin Sandberg från Österbybruk, Elsie Ekström från Däcksta utanför Hökhuvud, Yvonne Ahtaanlouma-Pettersson från Öregrund samt Östhammarsborna Lena Sehlstedt, Erik Rudolfsson, Angelica Ingemarsson, Lotte Borgström och Dag Medin.
På själva testdagen inhandlades semlor från samtliga konditorier. Semlorna försågs med varsitt nummer och därefter möttes testpanelen upp på Östra Upplands redaktion i Östhammar.
Testet utfördes som ett så kallat blindtest och långa stunder var det helt tyst runt testbordet.
Alla paneldeltagare tog sin uppgift på stort allvar och om någon sa sin åsikt högt fick den snart mothugg. För smaken är som bekant lika olika som vi människor är.
Slutbetygen talade dock sitt tydliga språk; semlorna från Adas kaffestuga och Österby hembageri var i en klass för sig.
Och allra godast tyckte panelen att fettisdagsbullarna från Adas var, i år igen. För faktum är att Adas kaffestuga vann semmeltestet även 2018.