Stenhård kamp om bästa semlan

För tredje året i rad har Östra Uppland låtit testa semlor från konditorier runt om i kommunen och med knapp majoritet tog Adas kaffestuga hem segern.

Semlor från konditorier i Östhammars kommun har återigen testats av Östra Upplands semmelpanel och kampen om segern var denna gång stenhård.

Semlor från konditorier i Östhammars kommun har återigen testats av Östra Upplands semmelpanel och kampen om segern var denna gång stenhård.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2019-02-27 08:00

Kriterierna var många när Östra Uppland kallade till test av årets semlor och först ut var utseendet.

Därefter väntade smaken – på bullen, grädden och mandelmassan var för sig samt som gemensam smakupplevelse – och slutligen en helhetsbedömning.

I testet medverkade fem konditorier. Nu finns det sex stycken i kommunen, men när testet genomfördes hade Lindbergs Stenugnsmageri ett par dagar kvar till öppning.

Vi ville förstås ge dem chansen att vara med, men vi tvingades också berätta att fastlagsbullarna skulle användas vid ett test och den förhandsinformationen gav vi inte till övriga konditorier. Därav medverkan utom tävlan.

Panelen bestod av nio läsare som hörsammat vår inbjudan till medverkan; Paul och Karin Sandberg från Österbybruk, Elsie Ekström från Däcksta utanför Hökhuvud, Yvonne Ahtaanlouma-Pettersson från Öregrund samt Östhammarsborna Lena Sehlstedt, Erik Rudolfsson, Angelica Ingemarsson, Lotte Borgström och Dag Medin.

På själva testdagen inhandlades semlor från samtliga konditorier. Semlorna försågs med varsitt nummer och därefter möttes testpanelen upp på Östra Upplands redaktion i Östhammar.

Testet utfördes som ett så kallat blindtest och långa stunder var det helt tyst runt testbordet.

Alla paneldeltagare tog sin uppgift på stort allvar och om någon sa sin åsikt högt fick den snart mothugg. För smaken är som bekant lika olika som vi människor är.

Slutbetygen talade dock sitt tydliga språk; semlorna från Adas kaffestuga och Österby hembageri var i en klass för sig.

Och allra godast tyckte panelen att fettisdagsbullarna från Adas var, i år igen. För faktum är att Adas kaffestuga vann semmeltestet även 2018.

Semmeltest 2019

1. Adas kaffestuga i Östhammar

Betyg: 35/45

Pris/semla: 32 kronor

Ur protokollen: God och vackert spritsad grädde, mandelbitar i massan, utpräglad kardemummasmak

2. Österby hembageri i Österbybruk

Betyg: 33/45

Pris/semla: 23 kronor

Ur protokollen: Väldigt god – men för lite – mandelmassa, god bulle, allmänt söt

3. Bettans hembageri och café i Gimo

Betyg: 23/45

Pris/semla: 28 kronor

Ur protokollen: Hög och fin bulle – men lite för stor, god grädde, sockrig mandelmassa

4. Öregrunds hem­bageri och kafé Wilma i Öregrund

Betyg: 22/45

Pris/semla: 32 kronor

Ur protokollen: Söt mandelmassa, jättegod bulle, lite konstig smak på grädden

5. Centrumkonditoriet i Alunda

Betyg: 20/45

Pris/semla: 28 kronor

Ur protokollen: Generöst med mandelmassa, lite blekt gräddad bulle, mer grädde önskas

6. Lindbergs Stenugnsbageri i ­Östhammar

Betyg: utom tävlan, då bageriet inte öppnat när testet genomfördes

Pris/semla: 30 kronor

Ur protokollen: Mycket och fint spritsad grädde, kompakt bulle, fint utseende

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!