Starka konkurrenter vill ha slutförvaret

Avgörandet närmar sig i frågan om slutförvaret. På Svensk Kärnbränslehantering pågår arbetet med att jämföra konkurrenterna Laxemar i Oskarshamn och Forsmark i Östhammar.

Karin Aquilonius, Studsvik Nuclear AB, Anders Löfgren, Ecoanalytica, Björn Söderbäck och Angelica Lorentzon, SKB, samt Eva Andersson, Sweco, analyserar undersökningsdata från Oskarshamn och Forsmark.

Karin Aquilonius, Studsvik Nuclear AB, Anders Löfgren, Ecoanalytica, Björn Söderbäck och Angelica Lorentzon, SKB, samt Eva Andersson, Sweco, analyserar undersökningsdata från Oskarshamn och Forsmark.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2009-05-19 08:00
Mer än tusen rapporter ska kokas ner till ett underlag på ett tiotal blad. På Svensk Kärnbränslehantering pågår just nu ett intensivt arbete med att jämföra Laxemar i Oskarshamn och Forsmark i Östhammar. 3 juni kan beslutet om vilken plats som får slutförvaret av använt kärnbränsle komma att fattas.

Vi ser framför oss en träff med platsundersökningarnas analysenhet och tänker oss att hitta dem intensivt sysselsatta bakom högvis med papper. Och vi blir ännu mer nyfikna när presstjänsten meddelar att de har bett att få slippa inter¬vjuer.
När vi i stället besöker Magnus Westerlind, biträdande chef för Kärnbränsleprojektet, sitter han vid ett exemplariskt välstädat skrivbord och berättar att det inte handlar om en tätt sammanhållen grupp på det sättet.

- Det är ganska många inblandade. En del jobbar heltid med det här medan andra kommer in och gör en punktinsats inom sitt område. Ett tjugotal personer hos oss lägger en stor del av sin tid på analyserna just nu, sedan är det lika många engagerade externt.
Fast det stämmer att det är oerhörda mängder data som ska gås igenom. Det finns cirka 1 500 rapporter från platsundersökningarna, och bara Forsmarks platsbeskrivning är på runt 800 sidor.Det blir en del att läsa och fundera över.
- Vi har samlat på oss väldigt mycket material och det är anledningen till att det tar tid också. Det gäller att suga ut det som är intressant för att kunna göra en jämförelse av platserna.

Resultatet ska bli ett ganska kortfattat beslutsunderlag till styrelsen och arbetet kommer att ske in i det sista.
- Vi har hela tiden sagt att så fort vi känner oss säkra på vilken plats det blir ska vi gå ut med det. Det innebär att det blir ganska små tidsfönster. Men som det ser ut nu så tror vi att tidsplanen kommer att hålla.
Ändå slänger Magnus Westerlind in en liten brasklapp. Skulle det dyka upp något oväntat som behöver kompletteras så gör man det och då kan det dröja ytterligare några veckor innan besked kommer.

Man kan göra långa listor på vad som talar för och emot de två kandidaterna. Men enligt Magnus Westerlind går det inte att lyfta ut en enskild sak som avgörande.
- Ta sprickorna, till exempel. Det är klart att det är trevligt och bra om det är få sprickor. Men lite mer sprickor utan kontakt med markytan, eller om det finns lite vatten där sprickorna finns, då är det inte något problem.
I stället måste man väga samman allt i den så viktiga säkerhetsanalysen.

Först om det är jämnt lopp när det gäller säkerheten kommer andra faktorer att få betydelse. Till en början nämner Magnus Westerlind byggtekniska faktorer. De höga bergsspänningarna i Forsmark kan innebära att förvaret måste förstärkas mer för att det inte ska rasa in. I Oskarshamn finns det mer vatten i berget, vilket ställer krav på tätning och injektering. Annat som kan komma att spela en roll är påverkan på den ytnära miljön samt transporterna. Kärnbränslet mellanlagras i Simpevarp i Oskarshamn och transporterna minimeras om förvaret förläggs till Laxemar.

- Men det har fungerat utmärkt i 25 år att transportera det använda kärnbränslet till mellanlagret i Clab och låg- och medelaktivt avfall till Forsmark med Sigyn. Så transporterna kommer nog ganska långt ner på listan över faktorer.
Magnus Westerlind har arbetat med kärnavfall i mer än ett decennium, fast på de granskande myndigheternas sida fram till för ett år sedan.

Känns det spännande att man snart kommer att kunna välja en plats?
- Självklart är det så. Det här är en stor milstolpe att passera både för samhället och för oss. Fast arbetet avstannar inte när valet skett. Då börjar SKB ta fram de ansökningar till myndigheterna som ska lämnas nästa år, en till Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen och en till miljödomstolen enligt miljöbalken. Om två till tre år kan ärendet lämnas vidare till regeringen för beslut.
Först 2015 räknar SKB med att påbörja bygget och 2020 kan den första kapseln rulla ner i slutförvaret - antingen i Laxemar i Oskarshamns kommun, eller i Forsmark i Östhammars kommun.
Talar för Forsmark

FÅ SPRICKOR
Provborrningarna visar på ovanligt få sprickor och lite vatten på det djup där man tänkt sig att förlägga förvaret.

MINDRE FÖRVAR
Berget i Forsmark leder bort värme bättre än i Oskarshamn. Kapslarna med kärnbränsle i förvaret kan därför placeras närmare varandra och förvarets totalyta blir mindre.

ERFARENHET
Stor erfarenhet av kärnteknisk verksamhet. I Forsmark finns förutom kärnkraftverket även slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, SFR.

OPINION FÖR
Opinionen är positiv till ett slutförvar för använt kärnbränsle. I den sista opinionsundersökningen som beställdes av Svensk Kärnbränslehantering, SKB, var 77 procent positiva, något lägre än i Oskarshamn.

POLITISK MAJORITET
Politiskt finns i dag en majoritet för slutförvaret förutsatt att myndig¬heterna anser att platsen är lämplig. Men de lokala politikerna har varit något försiktigare i sina uttalanden än politikerna i Oskarshamn.

FÅ MARKÄGARE
I Forsmark fanns från början bara ett fåtal markägare. Marken har redan köpts in av SKB.

Talar mot Forsmark

LÅNGA TRANSPORTER
Om slutförvaret för använt kärnbränsle placeras i Forsmark måste det använda kärnbränslet transporteras från mellanlagret i Oskarshamn.

HÖGA BERGSSPÄNNINGAR
I berget i Forsmark har man upptäckt höga bergsspänningar. Ytterligare förstärkningar kan behövas vid bygget av ett slutförvar.

HÖGA NATURVÄRDEN
Det område där slutförvaret är tänkt att placeras har högre naturvärden än Laxemar i Oskarshamns kommun.

INTE UTESLUTET MED FOLKOMRÖSTNING
Politikerna i Östhammars kommun har inte velat utesluta att det kan bli en folkomröstning i frågan i framtiden. Det är det fullmäktige som sitter när regeringen väl fattat sitt beslut som får ta ställning till om en folkomröstning ska hållas eller inte. SKB kan tycka att detta är en nackdel, eftersom det alltid finns en risk att opinionsläget svänger snabbt i samband med en folkomröstning.


Talar för Oskarshamn
KORTA TRANSPORTER
Om slutförvaret placeras i Oskarshamn minskar transporterna. Det använda kärnbränslet ligger redan i mellanlagret på Simpevarpshalvön, och en inkapslingsanläggning kommer att förläggas i direkt anslutning.

ERFARENHET
Det finns mycket stor erfarenhet av kärnteknisk verksamhet i Oskarshamn. Här finns förutom kärnkraftverket även mellanlagret för använt kärnbränsle och flera forskningsanläggningar.

OPINION FÖR
Opinionen är mycket stark för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Oskarshamn. I den senaste opinionsundersökningen var 83 procent positivt inställda. SKB:s vd har dock uttalat att opinionen inte spelar någon roll i det här läget.

POLITISK ENIGHET
Kommunpolitikerna i Oskarshamn har uttalat sig klart för ett slutförvar och beslutet ska fattas av fullmäktige. Någon folkomröstning blir det inte.

LÄGRE NATURVÄRDEN
Området i Laxemar där man provborrat har inte samma höga naturvärden som det i Forsmark.

Talar mot Oskarshamn
MER VATTEN
Berget har visat sig ha fler sprickor och innehålla mer vatten än i Forsmark. Tätningar kan behövas vid bygget.

STÖRRE FÖRVAR
Berget leder bort värme sämre, något som innebär att förvaret som helhet skulle bli större eftersom man tvingas ha större avstånd mellan kapslarna. Större mängd bergsmassor måste ¬fraktas bort.

MÅNGA MARKÄGARE
SKB har tvingats förhandla med ett stort antal privata markägare. Fortfarande är markfrågan inte löst till hundra procent men ett avtal är på gång. Företagets ¬representanter säger att de inte ser detta som något problem.

KULTURMILJÖN
I stället för höga naturvärden som i Forsmark, finns det högre kulturvärden i form av bland annat fornlämningar och gamla jordbruksmarker i Laxemar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!