SSM svarar i bidragsbråket

Milkas kritik är obefogad enligt Björn Hedberg på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Han menar att lagen är tydlig i hur bidragspengar ska användas.

Östhammar2011-10-21 12:13

Miljörörelsens kärnavfallssekretariat, Milkas, kritiserade i fredagens UNT, att de krävts på en återbetalning av närapå 215 000 kronor för utbetalda bidrag. Föreningens informationssekreterare menar att Strålsäkerhetsmyndigheten hade informerats om användandet och menade att myndigheten var partisk i frågan.
– Det här är dumheter, rena felaktigheter. Att Milka drivs av vissa saker som är emot kärnkraft är inga problem. Det centrala är att vi agerar utefter den lag vi har. Stöd ska enligt den avse kostnader för att delta i samrådsförfaranden. Alltså får föreningar och organisationer dela informationen om frågor som slutförvarsfrågan som förts i detta samråd, säger Björn Hedberg, enhetschef för finansiell kontroll vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

När myndigheten godkänner utbetalning av fondmedel ska de sökande beskriva hur pengarna ska användas. I fallen där Milka krävs på återbetalning har ingen specifik beskrivning funnits. Att ansökningarna om bidrag trots det godkändes beror på enligt Björn Hedberg att myndigheten inte tidigare haft ett system för uppföljning av utbetalda fondmedel. Utan revisionen har byggts under myndighetens treåriga existens.
– När vi gjorde en revision för 2009 såg vi att det var felaktigheter i vår bedömning av fondmedel till Milkas. Det hade varit bra om vi hade varit här tidigare, säger Björn Hedberg.

Fakta

Enligt den kan stöd utbetalas till ideella föreningar och organisationer ”...för insatser i samband med frågor om lokalisering av anläggningar för hantering och slutförvaring av använt kärnbränsle.”

Villkoren för användandet av bidragen begränsas till att delta i samråd, yttra sig i frågor om anläggningar för hantering och slutförvar av kärnbränsle samt att följa upp frågor som rör slutförvarets påverkan på miljö eller människors hälsa.

Källa: Förordningen (2008:715) om finansiella åtgärder för hanteringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!