Sprängning för att inventera fiskbestånd
Markägaren Anders Kimby på Olaskär vill återställa en del av Långalmaviken till naturligt skick. Han planerar nu ta bort den vägbank som byggdes ut till ön på 1970-talet för att i stället bygga en bro. Upplandsstiftelsen har varit där och inventerat vikens växt- och fiskbestånd.
Marinbiologen Gustav Johansson visar upp två årsyngel av mört (högst upp med rödaktiga ögon) och braxen eller björkna. De sistnämnda är mycket svåra att skilja åt i så späd ålder.
Foto: Matti Pohjola
- Det vi vill är att ta bort vägbanken och bygga en bro i stället, så att vattnet kan rinna fritt igen, säger han.
Under bron är det tänkt att det skall finnas en tröskel på grund av att det inte skall rinna ut för mycket vatten.
Anders Kimby kontaktade först Olof Sandström från Skutab, för att få en inventering gjord på området. Olof Sandström kontaktade i sin tur Upplandsstiftelsen som blev intresserade av att titta på möjligheten att restaurera miljön där.
Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth från Upplandsstiftelsen har inventerat både växt- och fiskbeståndet under torsdagen och fredagen.
- De här grunda vikarna med mycket vegetation är viktiga. Det växer så det knakar, både när det handlar om växter och djur bland annat eftersom temperaturen är högre här, säger Johan Persson från Upplandsstiftelsen.
Under torsdagen har naturvårdarna från Upplandsstiften inventerat undervattensvegetationen i viken. De hittade mest kransalgen rödsträfse, havsnajas och borstnate. Växter som är vanligt förekommande i skyddade vikar.
- De här växterna är nyttiga. De rensar vattnet eftersom de binder bottensedimentet och gör vattnet klarare, säger Gustav Johansson, och håller upp några exemplar av vattenväxterna de hämtat upp.
Men vattenväxterna är också en viktig uppväxtmiljö för fisken.
För att veta vilka fiskar som är vanliga i vattendraget inriktar sig Upplandsstiftelsen på fiskynglen. Och till det har de en metod som kanske får en och annan att höja på ögonbrynen, även om till exempel Fiskeriverket använt sig av den länge.
- Vi sänker ner en sprängkapsel i vattnet och låter skottet gå. Finns det fisk i närheten flyter de upp till ytan, säger Johan Persson.
Och vid sitt tredje försök inför UNT:s utsände, träffar de på ett stim årsyngel. De får jobba frenetiskt med håvarna för att få upp alla yngel.
- Mört och braxen eller björkna blev det, säger Gustav Johansson och Tomas Loreth när de studerar resultatet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!