Spillvärmen från Forsmark ska tas till vara
Varje sekund forsar 140 kubikmeter uppvärmt vatten från Forsmarks kärnkraftsverk, betydligt mer än vad som strömmar i Fyrisån under kraftig vårflod. Rent teoretiskt skulle det räcka till att värma upp flera större städer.
- Vi kan ställa krav på hur det ska gå till rent konkret. Just nu inväntar vi beslut från Svensk Kärnbränslehantering om var slutförvaringen ska ske, säger länsstyrelsens handläggare Mats Lindman.
Beslut om slutförvaring kommer kring midsommar, då blir det lättare att avgöra vilka värmebehov man har inom kärnkraftverket. Senast den 31 augusti 2010 ska Forsmark redovisa möjligheterna att även värma upp i första hand Forsmarks by, Östhammar, Öregrund och Gimo.
Frågan om att nyttja spillvärme från kärnkraftverk har varit på tapeten sedan slutet på 70-talet, men än i dag används bara en bråkdel av spillvärmen. Motståndet har varit starkt eftersom tanken hela tiden varit att kärnkraften ska avvecklas. I dag är frågan mer öppen och genom beslutet i miljödomstolen hoppas man att arbetet ska ta fart.
I kärnkraftsprocessen krävs mycket kylvatten, som i slutänden är ungefär tio grader varmare än havsvattnet som togs in. För att man ska kunna använda det för uppvärmning behövs energikrävande värmepumpar och dessutom är det dyrt att investera i de ledningar som krävs för att transportera vattnet längre sträckor. Därför anses det fortfarande inte ekonomiskt lönsamt att skicka vattnet till Stockholmsregionen.
- Hade man haft tanken på att nyttja spillvärmen från början när man byggde kärnkraftverken så hade det varit lättare, säger Forsmarks informationschef Claes-Inge Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!