Spelade in film om slutförvaret – vill bevara historien

Under två år arbetade han med en dokumentärfilm om slutförvaringen av använt radioaktivt avfall. Nu är den färdig och har fokus på det lokala perspektivet.

Totalt deltog 34 personer i dokumentären som Magnus Degerman spelat in.

Totalt deltog 34 personer i dokumentären som Magnus Degerman spelat in.

Foto: Sara Söderström

Östhammar2021-01-14 19:30

Det hela startade i början av 2019. Magnus Degerman, kommunikatör på Östhammars kommun, ville hitta ett sätt att berätta historien om slutförvarsfrågan. Eftersom han tidigare arbetat med film föll valet på att göra en dokumentär om ämnet.

– Vi vill att historien om slutförvaret ska leva kvar flera generationer framåt. Därför har vi nu sparat alla intervjuer i sin helhet och ifall någon i framtiden blir intresserad av att höra mer kommer materialet alltid att finnas kvar, säger han.

Med sammanlagt 20 intervjuer berättas slutförvarsfrågan ur olika perspektiv. Tittarna får lyssna till politiker, tjänstepersoner och representanter från myndigheter. Vissa har varit med ända sedan 1970-talet.

– Det svåraste har varit att gallra i materialet. Men vi har försökt få med olika vinklar, både positivt och negativt, och berätta historien så rättvist som möjligt, säger han.

Ett av ämnena i dokumentären är hur samhället påverkas av slutförvaret. Frågan har engagerat de boende i Östhammars kommun, som enligt Magnus Degerman haft en märkbart positiv inställning.

– De intervjuade har berättat att acceptansen varit hög för slutförvaret eftersom Östhammar är en kärnkraftskommun. Tittar vi utanför kommungränsen blir motståndet generellt större. De menar att det beror på att många har jobbat där eller haft en relation till arbetsgivaren under lång tid.

Dokumentären heter Resan mot ett slutförvar och finns att se på kommunens Youtube-kanal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!