– Hur kan man förbereda sig inför valet?
– Har du ångrat ditt val av linje och skola och hur gick du tillväga då?
– Hur visste du vad du skulle välja för program?
Frågorna haglar kring de runda borden i Vallonskolans matsal.
I januari ska årets niondeklassare göra sitt gymnasieval. Och för att förenkla det något fick eleverna under onsdagsmorgonen tillfälle att ställa sina frågor i en "speeddejt" med förra årets avgångsklasser - en idé av skolans studie-och yrkesvägledare Linnea Hedman.
– Jag tycker att gymnasievalet är viktigt och att eleverna ska ta det på allvar. Men förutom öppet hus-arrangemang och gymnasiemässor är förberedelserna få och jag upplever dessutom att det kan vara svårt för eleverna att ställa frågor vid de tillfällen, säger hon.
– Samtidigt vänder sig många till mig och visst kan jag hjälpa. Men jag tycker också att eleverna bör prata varandra.
Till speeddejtningen, som arrangerades för andra året i rad, har Linnea Hedman ställt samman vanligt förekommande frågor som hon ofta får från eleverna.
Vid varje bord sitter en gymnasieelev för att svara.
– Jag vet att andra syv-konsulenter har gjort liknande arrangemang tidigare och det är därifrån jag har hämtat inspiration, säger Linnea Hedman.
Efteråt konstaterar niondeklassaren Tilde Eliardsson att speeddejtingen var givande.
– Jag känner mig väldigt nervös inför valet. Jag vet vilken skola jag vill gå på, men är inte lika säker på vilket program jag ska välja. Att prata med dem som nyss gjorde samma val var också intressant. Visst kan man fråga föräldrar och lärare, men gymnasieskolorna har ju förändrats en del sedan de gick där, säger hon.
Vid hennes bord satt gymnasieeleven Nathalie Gabrielsson för att svara på frågor. Hon känner väl igen den nervositet som Tilde Eliardsson nämner.
– Jag var själv väldigt stressad när jag skulle välja program och pluggade intensivt för att vara säker på att komma in på vilket program som helst.
Hon menar att det är lätt hänt att stressen växer i takt med att lärare ofta påminner om vikten av rätt val.
– Jag håller med om att man ska tänka igenom sitt val och välja något som känns helt rätt. Men från vuxnas håll kan det nästan låta som att hela ens framtid hänger på just det här valet. Samtidigt finns det otroligt många program att välja mellan.
Linnea Hedman förstår att valmöjligheten kan leda till stress. Enbart i Östhammars kommun finns det 15 program.
– Men jag tycker samtidigt att det är bra att gymnasieskola inte är utformad på samma sätt som grundskolan. Det gynnar eleverna att välja en inriktning som intresserar dem.