Sparkrav möts av lärarkritik
Östhammars kommun planerar att ta pengar från skolans verksamhet som böcker och annat läromaterial för att klara 2009 års löneförhandlingar.
- Nästa års löneavtal ger cirka fem procent i lönepåslag. Men för att leva upp till löneavtalet talar kommunen om att använda pengar från verksamheten. Redan nu har Vallonskolan i Gimo inköpsstopp för läromedel och på Olandsskolans i Alunda har lärarnas arbetsavtal ökats ut mer än avtalet egentligen säger.
På Olandsskolan har lärarna cirka nitton, tjugo undervisningstimmar i veckan, medan avtalet rymmer cirka 17 timmar i veckan, säger Hans Johansson som tycker det är hög tid att kommunen slutar dra åt svångremmen på skolan.
Han kräver att kommunen slopar sparkravet om tio miljoner kronor på skolan.
- Det är ju ingen kris i Östhammars kommuns budget och då är det omotiverat att genomföra sparkravet. Mot bakgrund av Skolverkets rapport som visar på brister i kvalitén i skolans verksamhet är det oansvarigt att spara så mycket pengar, anser Hans Johansson och fortsätter:
- Kommunen motiverar bland annat sparkravet på skolan med att elevantalet minskar framöver. Men i en tid som denna när kommunens budget är under kontroll och elevkullarna blir mindre har kommunen ett gyllene tillfälle att avsevärt höja kvalitén i skolan - genom att ta bort sparkravet på tio miljoner kronor, säger han.
UNT har tidigare berättat om Skolverkets rapport som pekade på en rad brister i skolans verksamhet och om det sparförslag som skolpolitikerna tar ställning till senare i år. Det handlar bland annat om att säga upp alla psykologer, omplacera specialpedagoger, minska skolsköterskornas tjänster och dra ner på bibliotekspersonal. Förslaget går stick i stäv med det som Skolverket tidigare uttalat, nämligen att kommunen på ett bättre sätt än nu tar hand om barn i skolan med särskilda behov.
- Det är en investering för framtiden för skolan att stärka kvalitén i skolan. Det skulle göra våra barn och ungdomar bättre rustade för framtiden på arbetsmarknaden och som medborgare, säger Hans Johansson.
Hans Johansson vill se en statlig skolakut:
- Om staten menar allvar med talet om att satsa på skolan måste staten ta ett större ansvar för den. Framförallt av de åtgärder som Skolverket kräver att kommunerna måste åtgärda borde staten gå in och täcka kostnaderna för. På sikt borde skolan förstatligas, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!