För ungefär en och en halv månad sedan började stora, tunga lastbilar fyllda med skräp köra in på Dannemora gruvas marker och vidare in bakom skogsgläntan vid gruvschaktet. Enligt boende i området tog det inte lång tid innan det stod klart att något inte stämde.
– Först tänkte man att ägarna hyrt ut verkstäderna på grusplanen. Sedan såg flera hur sopbergen växte. Det är nästan så att man skäms för att man bor här, att vi inte rår på någonting. Det här är Sveriges vagga, här började allt, och så struntar man bara i det. Man blir förtvivlad, säger en boende i trakten som vill vara anonym.
Många har klagat på att den lilla orten och gruvorna, som en gång varit så betydelsefulla för Sverige, bara lämnats åt sitt öde.
– Kommunen borde få en knäpp på näsan. Att man bara kan tillåta att det blir så här på en kulturplats. Det övergår mitt förstånd.
Gruvan ägs av Per Berglund och Johan Arvsten, som tidningen sökt utan att få svar. Soptippen, som hanteras av ett bolag vid namn Österby Återvinning, ligger på gruvans mark och har godkänts av Östhammars kommun.
– De har tillstånd för sortering och mellanlagring. Kommunen kan ta över Dannemora om det är i väldigt dåligt skick och behöver renoveras, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.
Enligt Östhammars kommun har de inget ansvar för hur Dannemora gruva och området runt om sköts, däremot har de börjat undersöka om soptippen hanteras enligt de lagar och regler som finns.
Detta efter att kommunens miljöinspektör Martin Palmqvist ringt upp den tillsynsansvarige vid Österby Återvinning – en 81-årig man som inte ens visste om att soptippen existerade.
– Det är inte vårt jobb att granska företaget, vi granskar miljöaspekterna. Jag hade gärna velat veta att han inte kände till verksamheten och var så gammal som han är, men det fanns ingen anledning att kolla upp honom från början, säger Martin Palmqvist, miljöinspektör på Östhammars kommun.
81-åringen är ensam styrelseledamot i Österby Återvinning. Styrelsesuppleant är en 79-årig kvinna. Under 2019 uppgick bolagets omsättning till 216 000 kronor och resultatet blev minus 91 000 kronor
I en Facebook-grupp har många uttryckt sina åsikter kring soptippen. Där blandas uppgivenhet, ilska och besvikelse på både Östhammars kommun och ägarna till Dannemora gruva. Något som märks tydligt i den lilla orten utanför Österbybruk är en gemensam styrka.
– Vi är ett starkt folk här, vi ger oss inte. Vi vill ha det Dannemora som vi har kämpat för. Viktigast nu är att få bort den här skiten och få tillbaka turismen, säger en närboende.