UNT har tidigare skrivit om återvinningsstationen i Alunda som i juli flyttades från Tvärvägen till Torpvägen. Många av de boende på Torpvägen är upprörda över flytten och tycker att återvinningsstationen är mycket störande. Nu visar det sig att stationen precis som alla andra i kommunen saknar bygglov.
Annila Bexelius, chef på tekniska kontoret i Östhammar, säger att man aldrig tidigare har sökt bygglov för återvinningsstationer trots att det krävs enligt plan- och bygglagen.
- Det här går långt tillbaka och vi har fortsatt på samma sätt, utan att stöta på problem tidigare säger hon.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för stationerna i kommunen. Peter Ingvarsson, presschef på FTI, säger att kommunen är deras underleverantör och därför skyldig att tillhandahålla mark för återvinningsstationerna. Då blir det också deras ansvar att söka bygglov, menar han. I fallet med stationen i Alunda så flyttades den enligt Peter Ingvarsson på kommunens initiativ.
Planchefen Christian Blomberg menar att det är ett misstag från kommunens sida att man inte ansökt om bygglov tidigare, för även om en station står på kommunens mark så behövs det ett bygglov.
Kommer ni ta ut en straffavgift nu eftersom återvinningsstationerna är svartbyggen?
- I formell mening så är de svartbyggen. Men precis som när det gäller privatpersoner så brukar vi inte dela ut straffavgifter utan man kan i stället söka bygglov i efterhand.
Enligt Christian Blomberg upprättas nu handlingar för att ansöka om bygglov för stationen på Torpvägen i Alunda.
- Vid bygglovshanteringen kommer också de grannar som berörs av bygglovet att höras i frågan, så som det normalt går till vid en bygglovsansökan, säger han.
Eva Granberg, som bor i en villa mittemot stationen i Alunda och som skickat in skriftliga klagomål till både tekniska nämnden och byggnadsnämnden, är upprörd.
- Det är mirakulöst att man som medborgare ska behöva hinta om lagbrott, säger hon.