Sommestad första miljöministern som besökt Forsmark

Forsmarks kärnkraftverk och SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) tog på fredagen emot miljöminister Lena Sommerstad under ett två timmar långt - och tämligen unikt besök. Det är nämligen första gången som kärnkraftverket och SKB:s provborrningsplats för slutförvaret gästas av en miljöminister.

Östhammar2005-09-30 17:03
— Arbetet med slutförvaret har intensifierats i och med provborrningarna, därför är det viktigt för mig och regeringen att följa arbetet noga, menar Lena Sommestad.
Men från regeringshåll har det under senare år kommit få synpunkter om förberedelserna för djupförvaret av utbränt kärnbränsle.

UNT: Är slutförvarsfrågan för känslig för regeringen att ta i?
— Nej, det finns inget skäl för oss att gå in i debatten förrän beslut ska fattas. Det ska först finnas ett lokalt beslutsinflytande, som Östhammars kommun sköter väldigt bra. Regeringen stöttar med nödvändiga resurser för genomförandet, har en dialog med kommunen och följer noggrannt hela processen, säger Lena Sommestad.
Just nu borras det dygnet runt ner till 1 000 meter i det 1,8 miljarder år gamla granithårda bergen norr om Forsmarks kärnkraftverk.
SKB sköter de omfattande platsundersökningarna som väntas bli klara nästa år då sammanlagt 12 borrhål ska ha undersökts.
Lena Sommestad guidades på fredagen till provborrningsplats nummer sju, av hittills nio undersökta platser.

Inte politiskt laddat
Hon påpekar att det redan finns ett 20 år gammalt beslut på att Sverige ska ta hand om sitt eget radioaktiva avfall. Därför är provborrningarna ingen politiskt laddad fråga.
— Men naturligtvis väntar jag mig en het debatt när platsen för slutförvaret ska bestämmas, det är viktigt i en demokrati.
När platsundersökningarna i Oskarshamn (den andra platsen för provborrningarna) och Östhammar är färdiga sker en MKB (Miljökonsekvensbeskrivning). År 2008 ska SKB lämna in en ansökan till regeringen om lämpligaste platsen för både inkapsling och slutförvar.
— Jag tycker att vi i Sverige kommit långt med slutförvarshanteringen. Finland är det enda land som före oss har beslutat om ett djupförvar av sitt eget kärnkraftsavfall, säger Lena Sommestad.

Röstade själv nej
Själv röstade hon i folkomröstningen 1980 nej till kärnkraft och huset hemma i Uppsala värms upp med fjärrvärme.
— Nu följer jag partilinjen och jag står fast vid att fasa ut de reaktorer vi har. Det finns ingen motsättning i att Forsmark, Ringhals och Oskarshamn ökar effekten i sina reaktorer samtidigt som vi avvecklat Barsebäck. Nedläggningen visar att vi håller det vi lovat och så länge vi har kärnkraften kvar ska den både vara säker och effektiv.
Runt år 2010 ska de återstående 10 reaktorerna i Sverige börja stängas för att ersättas med förnyelsebara energikällor.

Fotnot: Forsmarksbesöket var en del av en landsomfattande kommunturné initierad av den socialdemokratiska partiledningen. Lena Sommestad besökte även äldreboendet Tallparksgården och Öregrunds skola.


UNT-fakta:


SKB, Svensk Kärnbränslehantering, provborrar på två platser i Sverige, Forsmark och Oskarshamn. Någon av dessa två platser ska år 2008 väljas ut för att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken.
En prövning kommer sedan att göras av Miljödomstolen enligt miljöbalken och av Statens kärnkraftinspektion enligt kärntekniklagen. Det slutgiltiga beslutet fattas av regeringen. 2017 hoppas SKB kunna starta en inledande drift. År 2060 kan förvaret tillslutas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om