Sommarstugeboende skapar avloppsproblem

Allt fler bosätter sig permanent i sina fritidshus utan att se över sina avloppsanläggningar. En felkopplad vattentoalett kan leda till såväl förorenade vattentäkter, igenvuxna sjöar och grannosämja med dyra påföljder. UNT hjälper dig att välja rätt toalett till fritidshuset.

Östhammar2007-07-24 00:01
När fritidshusets mulltoa ska bytas ut mot en vattentoalett kan problem uppstå. Att koppla ihop vattentoaletten med dusch- och tvättanläggningen kan tyckas vara en enkel lösning, som i värsta fall kan påverka såväl natur som människor.
- Toalettvattnet innehåller bakterier och föroreningar som kan hamna i grannens eller den egna vattentäkten, berättar Marie Berggren, miljö- och hälsoskyddschef i Östhammars kommun.
En sådan läcka kan sluta med att man blir svårt sjuk. Hamnar det näringsrika avloppsvattnet i stället i en sjö kan den växa igen. Fastighetsägaren hålls alltid ansvarig och sanering kan bli en dyr historia.

När många fritidshus i samma område görs om till permanenta bostäder, kan kommunen göra en avloppsinventering för att se om en gemensam avloppsanläggning är möjlig. Men det är alltid upp till varje privatperson att se till att sin anläggning är tillräcklig. I ett fritidshus kan en avloppsanläggning som har fungerat utmärkt tidigare, plötsligt bli överbelastad när familjen flyttar in permanent.
- Man ska alltid se över sin avloppslösning så att det motsvarar det behov man har, säger Marie Berggren.

Hans Finndin på miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrtälje kommun säger att man också ska ta markens karaktär i beaktande när man väljer avloppsanläggning.
- Det är inte så lyckat att försöka göra något på egen hand om man inte vet hur marken fungerar. Till exempel ska man ha en sluten tank om tomten ligger nära ett vattendrag så att näringen inte läcker ut i vattnet.
Om man är osäker på vilken anläggning som passar kan man höra av sig till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Den toalettsort som Hans Finndin rekommenderar är en vattensnål variant där avfallet kan komposteras och användas som gödsel till jordbruk.
-I stället för att belasta ett reningsverk, får man användning för skiten i jordbruket. Det blir billigare, man behöver inte tömma tanken så ofta och så slipper jordbruket använda konstgödsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om