Sommarstugan blir även vinterviste

Det har blivit vanligare att sommarstugan även blir en vinterstuga, en plats där alla lov och ledigheter tillbringas. Det är den allmänna känslan i Upplands fritidshustäta kustkommuner, även om det är svårt att belägga med siffror.

Stig och Ingrid Ljung trivs med lugnet och åker ofta till Sandika.

Stig och Ingrid Ljung trivs med lugnet och åker ofta till Sandika.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2007-01-07 00:01
Håkan Everhall, vd för Östhammars Näringslivsutveckling AB, Önab, och själv ägare av ett fritidshus vid kusten, är säker på att allt fler tillbringar julloven i sina stugor.
- Men det är inte så lätt att visa med statistik. Det vi kan se är att antalet övernattningar i fritidshus sett över hela året ökar i kommunen, trots att det inte har varit så mycket nybyggnation.
Ronnie Gåveby, Ica-handlare i Östhammar, säger sig tydligt känna av effekten.
- Försäljningen under jul och nyår har ökat stadigt under en lång tid. Och det gäller inte bara julloven, utan alla ledigheter. Folk har rustat sina fritidshus och vill vara där så mycket de kan.

Ökad sopmängd
Även i Norrtälje kommun märks det att allt fler väljer att fira jul och nyår i kommunens ca 25 000 fritidshus. Ett konkret tecken på det är att mängden sopor i januari ökar, säger Sture Forsberg, renhållningschef.
- Mängden har ökat med 12 procent bara mellan 2003 och 2006.
Utvecklingen har medfört att kommunen sedan 2005 erbjuder hämtning av sopor varje eller varannan vecka även på vintern. Innan dess kunde fritidshusen bara få hämtning en gång i månaden under vinterhalvåret.

Åretruntboende
I Tierps kommun delar man bedömningen att fritidshusägare tillbringar mer tid i sina stugor än tidigare. En indikation kan vara att allt fler vill ändra i detaljplanerna för att kunna anpassa sina hus till åretruntboende.
- Det är en trend som började i Norrtälje och spillde över på Östhammar. Nu den nått även oss, konstaterar kommunarkitekt Maria Lundholm.

Läs mer i UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om