En översiktsplan (ÖP) ska ge vägledning hur en kommun vill att stad, land och vatten ska utvecklas och användas för en hållbar utveckling. Det handlar om frågor var det kan och bör byggas, var det behövs nya vägar och cykelbanor och vilka områden som bör sparas för rekreation eller tas tillvara på annat sätt. Exempelvis kulturhistoriskt värdefulla miljöer, strandskydds- eller olika riksintresseområden.
Östhammars nya ÖP kallades tidigare ÖP 2015, men den utdragna dialogprocessen har gjort att kommunen tvingats döpa om den till ÖP 2016. Om kommunen hanterat länsstyrelsens kritik på ett annat sätt kunde planen ha behövt döpas om igen. Riktlinjer inför kommande detaljplanering och bygglovsgivning är enligt länsstyrelsen så övergripande att de kan bli svåra att tillämpa. ”Intressekonflikter eller avvägningar mellan de värden som finns och föreslagen exploatering framgår inte i planförslaget” heter deti länsstyrelsens yttrande. Men kommunstyrelsens arbetsutskott vill ändå ta planen vidare till fullmäktige i december.
– Vi måste komma till ett avslut med den här planen. Sedan kommer vi dessutom att gå vidare med fördjupningar för tätorterna samt kusten, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Marie Berggren är chef på Östhammars kommuns strategienhet och har varit involverad i arbetet sedan år 2014. Hon säger att de brister som länsstyrelsen identifierat stämmer.
– Vi har försökt hantera kritiken utan att försena framtagandet. Översiktsplanen ger inte alltid en tydlig vägledning, men det är naturligt eftersom vi har för avsikt att göra fördjupningar och tematiseringar. Vi ser en större flexibilitet med det och dessutom tar det kortare tid.
Hon berättar att den nya översiktsplanen är ett paraplydokument som kommer att kunna "boostas" på ett annat sätt än den gamla ÖP:n från år 2003. Till att börja med kommer kommunen att göra en fördjupning om Alunda nästa år, som ligger relativt nära Uppsala och förväntas växa kraftigt de kommande åren. En digitalisering av ÖP:n ska också göras, för att den som vill ska kunna klicka på specifika områden via kommunens hemsida.
– Vi kommer även att gå vidare år 2018 med kustområdet, där det också är tryck både på bostäder och vattenanvändning.
Den nya översiktsplanen tar fasta på Östhammars kommuns "flerkärnighet". De fem större tätorterna ska få utvecklas enligt sina förutsättningar.
– Det finns en tydlig politisk markering om att jobba med flerkärnighet. Det visualiseras när vi talar om strukturer och stråk, länsväg 288 till exempel. Vi vill se att tätorterna kompletterar varandra och tillsammans tar ansvar för att kommunen utvecklas som helhet.
Med fokusering på Östhammar som huvudort skulle planen ha sett helt annorlunda ut, säger Marie Berggren.
– De flesta remissinstanser har ändå stöttat den här inriktningen, även om det är klart att det finns hela spektrumet av synpunkter.
Vissa saker lyfts fram för respektive ort, som utbildning- och idrottscentrum i Gimo. Det ska enligt Marie Berggren inte tolkas som att andra orter inte kan räkna med den typen av satsningar.
– Det identifieras hela tiden nya behov i kommunen under resans gång. Jag är helt säker på att de här frågorna kommer på bordet framöver i fördjupningarna som ska göras för respektive ort.