Snart premiär för "Ryssen kommer"

För exakt trehundra år sedan brände ryssarna ned hela Östhammar. Nu gestaltas härjningarna i en utställning på SKB.

Lars- Rune Ölund, kommunikatör på SKB, Gerd Vading, konstnärsföreningen, Karl-Fredrik Ingemarsson från Frösåkers hembygdsförening och Brid Raab, konstnärsföreningen är några av personerna bakom utställningen "Ryssen kommer".

Lars- Rune Ölund, kommunikatör på SKB, Gerd Vading, konstnärsföreningen, Karl-Fredrik Ingemarsson från Frösåkers hembygdsförening och Brid Raab, konstnärsföreningen är några av personerna bakom utställningen "Ryssen kommer".

Foto: Elin Igelström Nordahl

Östhammar2019-06-06 13:00

"Härja och bränn, härja och bränn" var ryssarnas motto. Målet var att skapa ekonomisk skada för Sverige för att tvinga Sverige till fredsförhandlingar under de sista åren av stora nordiska kriget, 1719-1721. De brände ned städer och bruk längs hela svenska Östersjökusten, bland annat Östhammar, Öregrund och Harg blev offer i härjningarna. Det enda som den ryske tsaren Peter sa var att de inte skulle döda någon och att kyrkorna skulle skonas.

– Det är ett trehundraårsminne av en mycket dramatisk händelse. Östhammar stad brändes helt ned till aska den 17 juli 1719 och det i sig är ju en väldigt viktig del i en stadsbebyggelse och en borgarstads historia, berättar Karl-Fredrik Ingemarsson från Frösåkers hembygdsförening.

"Ryssen kommer" är en samlingsutställning av konstnärsföreningen och hembygdsföreningen. Den visar hur Östhammar stad och närliggande bruk härjades och skadades under tidigt 1700-tal samt vad som blev kvar efter det ryska överfallet.

– Det är ett nedslag i historien. Det finns nästan inget bevarat från den här tiden så konstnärerna har fått i uppdrag att återskapa konstverk från härjningarna, säger Lars- Rune Ölund, kommunikatör på SKB.

Det enda som bevarades i härjningarna är Östhammars kyrka från 1676 samt några föremål inifrån kyrkan, bland annat en gammal vindflöjel som har en central roll i utställlningen där det även går att ta del av bland annat gamla ryssugnar och ryssilver.

Uställningen har premiär måndag 10 juni på SKB och pågår under hela sommaren. Den 12 juni hålls en historisk föresläsning om utställningen på SKB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!