Snabbt slakttempo utan stress

Den här veckan har Europas första mobila slakteri besökt Björnäs lantbruk, utanför Östhammar. Där slaktades 40 nötkreatur – helt utan transport av de levande djuren.

Mobilt slakteri i Björnäs utanför Östhammar.

Slaktchef Mikael Sundman *** Local Caption *** Mikael Sundman (slaktaren).

Mobilt slakteri i Björnäs utanför Östhammar. Slaktchef Mikael Sundman *** Local Caption *** Mikael Sundman (slaktaren).

Foto: Jonas Tetzlaff

Östhammar2016-04-02 10:30

Långa och plågsamma transporter för djur på väg till slakt är en ständigt aktuell fråga och det är något som lantbrukaren Alexander Westerlund har funderat en hel del över.

Han driver Björnäs lantbruk på Söderön, utanför Östhammar, tillsammans med sin fru Emeli och för att förkorta transporterna har han en längre tid valt att sälja sina slaktfärdiga nötkreatur till Lövsta kött i Uppsala, i stället för att låta Scan skicka dem till Linköping.

– Men så hörde företaget Hälsingestintan av sig. De har väldigt höga krav på de gårdar de köper kött från och de var intresserade av att komma till oss, berättar Alexander Westerlund.

Hälsingestintans koncept är att de kommer ut till gårdarna och slaktar djuren på plats, i Europas första mobila slakteri.

– Djuren slipper transporten helt och det tilltalade mig.

Sagt och gjort. Torsdag och fredag denna vecka har två stora lastbilar stått uppställda på ladugårdsbacken i Björnäs. Helt självförsörjande på såväl el som vatten finns det i dessa ett komplett slakteri och verksamheten däri är febril.

Personalen arbetar enligt en löpande band-princip där djuret kommer in levande i den ena änden och ut som två färdigslaktade halvor i den andra. Däremellan står avbloda, ta av huvud och framben, flå bakben, framben och sidor, dra av skinnet, ta ut tarmar och organ, klyva i två halvor samt klassa och väga på agendan.

Mikael Sundman är chef över det mobila slakteriet. Han berättar att Hälsingestintan har sin bas i Järvsö, men att det unika slakteriet har uppdrag över hela Sverige.

Det har varit i drift i ungefär ett och ett halvt år och efter en del inkörningsproblem fungerar det nu problemfritt. Nötkreaturen leds ett och ett in i en fålla. Den fållan slutar i slakteriets första station och när djuret kommit så långt avlivas det.

– Vi har inte märkt någon stress alls bland djuren. Inte heller bland de djur som står kvar i ladugården och äter, säger Emeli Westerlund.

Hon är fascinerad över effektiviteten och berättar att det inte blir dyrare för dem att låta slakta djuren på det här sättet. Snarare tvärtom.

– Det här känns som ett intressant och jättebra alternativ.

Intressant tycker även andra länder att modellen är. Flera sneglar mot Hälsingestintans mobila slakteri och under UNT:s besök i Björnäs kommer ett franskt reportageteam för att skriva och fotografera till tidskrifterna La France Agricole och Reporterre.

– Det är många som är intresserade och det är en av anledningarna till att ni inte får fotografera inne i slakteriet. Men fotoförbudet beror också på att en del tycker att det är obehagligt att se blod, säger Mikael Sundman.

Fem slaktare, två chaufförer och en veterinär. Så ser arbetsstyrkan ut när Hälsingestintans mobila slakteri arbetar. Veterinären, som är anställd av Livsmedelsverket, besiktar flera gånger. Först det levande djuret och därefter såväl kött som tarmar och inre organ.

När de färdiga halvorna klassats och vägts, förflyttas de till ett medföljande kylrum. Där förvaras de under transport till Eskilstuna för styckning och paketering.

Alexander Westerlund är trettonde generationen lantbrukare på Björnäs lantbruk, som numera levererar ungefär 300 slaktfärdiga djur om året. Makarna Westerlund är en av de största nötproducenterna i Uppland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om