Den är populär inom sportfiske, föda för rovfiskar och sägs vara en bra matfisk.
Men den svartmunnade smörbulten är också en aggressiv konkurrent mot det kustnära fisksamhället och kan utgöra ett hot mot svenskt sportlaxfiske.
Fisken kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet och skådades första gången i Karlskrona 2008. Två år senare kom även rapporter från Karlshamn, Göteborg och Visby. 2013 nådde den Bråviken och Stockholms skärgård, men enbart i ett fåtal exemplar.
Sedan dess har den fortsatt att sprida sig i rask takt. När Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) genomförde sitt årliga provfiske förra veckan fick man upp 61 stycken.
Enligt Sofia Brockmark, som är en av Havs- och vattenmyndighetens utredare av främmande arter, har fisken troligtvis spridits med hjälp av båttrafiken och barlastvatten. Även fritidsbåtar kan vara en källa till spridning, då fisken lägger sina ägg på ankare och kedjor.
Och dess flexibilitet gör den tålig för förändringar. Den klarar temperaturen från några minusgrader till uppemot 30 plusgrader och kan fortplanta sig i både söt- och saltvatten. Den könsmognar tidigt och kan leka upp till sex gånger under en säsong. Dessutom är den aggressiv och revirhävdande och ett hot mot bottenlevande fiskar, som till exempel tånglake och skrubbskädda. På sikt kan den också påverka fisket av tångräkor i Östersjön negativt.
– Risken är att den sprider sig till sötvatten, vilket kan ge konsekvenser på bland annat laxen. Därför vill vi försöka stoppa den, säger Sofia Brockmark.
Men det kan bli svårt och enligt Sofia Brockmark har man aldrig lyckats förhindra spridning av art tidigare.
– Att utrota den helt och hållet är en omöjlighet. Vi får rikta in oss på att hålla populationen så låg som möjligt, bland annat genom att informera allmänheten om dess existens och på så sätt förhindra att den planteras in i svenska sjöar.
Enligt Ann-Britt Florin, forskare vid SLU:s institution för akvatiska resurser i Öregrund, är svartmunnad smörbult ännu inte bekräftad i Upplandskusten.
– Det nordligaste bekräftade fyndet vi har är Nynäshamn. Men den finns i Mariehamn på Åland och med tanke på den intensiva trafiken dit så kan den lätt spridas hit.
Både hon och Sofia Brockmark nämner vikten av att barlastkonventionen blir antagen, för att förhindra ytterligare spridning.
– Den har diskuterats i flera år, men nu tror man att man är nära ett avslut, säger Sofia Brockmark.