I Marka, utanför Östhammar, hörs glada rop och ett gäng barn kommer gående över gårdsplanen med en stor rulle i släptåg.
– Vi tovar ull, svarar de på frågan vad de gör.
Och det är just precis så. De tovar ull – på mongoliskt vis, för att vara lite mer exakt.
– Ullfibrerna har små hullingar. Värmen och friktionen gör att ullen filtar ihop sig och på det här sättet gör mongolerna. De använder ullen till mycket, bland annat till att bygga väggar till sina hus och då tovar de stora stycken genom att dra rullar med ull efter sina hästar, säger Anna Ström.
Hon leder en slöjdklubb för barn tillsammans med Maria Annögård och Sandra Petersson och det är i en gammal tvättstuga på Anna Ströms gård som verksamheten pågår. En gång i veckan under vinterhalvåret och med ett litet mer intensivt slöjdande under tre dagar på sommaren.
– Vi har haft slöjdklubb i åtminstone åtta år nu genom Studieförbundet Vuxenskolan och sommarklubben har vi kört nästan lika länge.
Inriktningen på slöjdandet varierar över terminerna. En kan fokus ligga på att tälja, en annan på att brodera och en tredje på att förädla ull.
– Ja, ullen ligger nära till hands, för vi har får på gården, säger Anna Ström.
Den här sommarklubben har temat Småfolkens värld. De mongoliskt tovade styckena ska bli till små hus och utöver dem tillverkas småfolk som ska bo i husen samt möbler till desamma.
– Det här är så kul. Varför? För att vi får hitta på så mycket och göra precis det vi sett i fantasin, säger tioåriga Mikaela Ahlfors och fortsätter:
– Jag väljer slöjd före dataspel, helt klart.
Inne i den gamla tvättstugan pågår febril aktivitet. Det är ull som kardas, knappar som blir till hattar och ståltrådar som böjs till drömfångare åt småfolken.
– Kom med här ska ni få se på trolleri, säger ledaren Maria Annögård.
Tyra-Li Johnson har tovat en boll, som till en början bara ser rosa ut. Men när Maria Annögård skär snitt i den och viker ut den lite, syns en mängd färger ända in till mitten. Tovad i flera lager blir den till en vacker blomma.
Slöjdklubben avslutar de tre dagarna med en utställning för familj och vänner. Då är det tänkt att en hel liten by med hus för småfolk ska finnas på plats i skogen och redan den första dagen, då Östra Upplands reporter besöker Marka, finns det några hus där.
Agnes Annögård, Märta Nordgren, Meja Eriksson och Tora Nordgren springer före för att visa vägen och snart syns de, trots att de inte alls är så stora. Husen där småfolken bor.
– Man kan också hitta saker som småfolken har tagit. De är lite tjuvaktiga ibland, säger Anges Annögård.
Tolv barn i åldrarna 7–14 år deltar i årets sommarklubb. Av en ren tillfällighet är alla flickor, annars brukar det vara i alla fall en handfull killar också, och ledarna är mycket tydliga med en sak:
– Det ska inte se lika fint ut i lokalen när ni går hem som det gjorde när ni kom!
Fantasin får hela tiden flöda fritt och en som är jätteglad över att få vara med är Sandra Petersson. Hon har i flera år haft barn med i slöjdklubben och inför den här sommaren fick hon förfrågan om att delta själv också.
– Jag pysslar ganska mycket hemma och är väldigt road av det. Därför är det superkul att få prova på att vara ledare, säger hon.
Prova på kommer besökare vid Sjötorget i Östhammar också att få göra nu på lördag, den 18 juli. Då firar nämligen Östhammars hemslöjdsförening 25 år och det uppmärksammas med en heldag i hantverkets och slöjdandets tecken.
Slöjdklubben för barn kommer att finnas på plats och visa en del av det de tillverkat. Vidare medverkar hantverkare som smider, nålbinder, broderar (i både tyg och tenn), knypplar och slöjdar i trä.
Liisa Ristikartano är ledamot i hemslöjdsföreningens styrelse och hon är förväntansfull inför jubileet:
– Man behöver inte vara konstnär för att hålla på med slöjd. Vi vill att besökarna ska få se vad vi sysslar med och bli inspirerade. Kanske kan vi också få dem att känna att slöjd är livet.
Fotnot: Hemslöjdsföreningens jubileum pågår på Sjötorget i Östhammar lördagen den 18 juli kl 10–15.